3 вида водни помпи за вилата

Гласувайте (1-5)

Водата е кръвта на земята, тя разнася живителна сила до всяко същество на планетата. Хората от своя страна придобивайки знанието как да отглеждат растения са стигнали до нуждата от големи количества вода за постигане на най=добри резултати. Ето тук идват на помощ водните помпи. Водните помпи ни помагат в много аспекти от нашето ежедневие, особенно, когато имаме нужда от качествено напояване или от отводняване на пространства пълни с вода. Изхождайки от различните цели, за които ще се използват помпите има няколко основни вида водни помпи.

Потопяемите помпи, както подсказва и тяхното име са помпи, които се потапят във водния басейн, от който ще черпят вода. Потопяемите помпи предимно са съставени от едно цилиндрично тяло, в което са прибрани всички части на помпата включително и двигателя. Има два оснвни типа потопяеми помпи – за чиста и за мръсна вода, като вторите имат вградени филтри и могат също да се разделят спрямо размера на частиците, които могат да преминават през помпата. Към потопяемите помпи спадат също така и така наречените сондажни помпи. Сондажните помпи са потопяеми помпи с по-специфично устройство имайки предвид, че те се спускат в нови и стари сондажи, където качествата и замърсеността на водата са различни.

Обикновените градински помпи са най-често използваните помпи. Те са с просто устройство и с електромотор или бензинов/дизелов двигател. Най-просто обикновените градински помпи без значение електрически или моторни са съставени от мотор или електрически двигател, към който е закачена основната част от помпата т.е. тази част, през която преминава водата.

Хидрофорни помпи или хидрофори са водни помпи, които освен че изпомпват вода като обикновените градински помпи също така имат прикачен хидрофорен съд (с различни размери – спрямо мощността на ел. мотора) в който изпомпаната вече вода се задържа под наляган, което позволява да се създаде достатъчно налягане в системата за да можете да захранвате например една чешма и един душ в банята на вилата като имате постоянно налягане, въпреки че помпите вода от герана. Устройството на хидрофорите е такова, че помпата не работи постоянно. Когато бъде включена помпата изпомпва определено количество вода, напълва съда, в който водата се държи под налягане, след което се изключва сама. В момента, в който вие си пуснете чешмата водата благодарение на налягането в хидрофорния съд водата стига до вас и вие сте щастливи а помпата се включва едва, когато налягането в хидрфорния съд падне до определен минимум.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.