5 екзотични ястия, които не бихте опитали никога

Гласувайте (1-5)

В един момент от живота на всеки на му се иска да опита нещо ново и не опитвано от него до сега. Но има и неща, които никога не бихте опитали колкото и да ви се иска нещо по-екзотично. За нас европейците екзотична кухня е азиатската – в нея се срещат доста ястия, които бас държим, че не бихте опитали никога през живота си!

Преди години екзотично или по-точно гнусно ни звучеше жабешко бутче или голи охльови. Сега тези животинки са сред естественото меню на много българи и още повече европйци. Но съществуват неща, които едва ли бихме могле да приемем толкова лесно.

На първо място ще разгледаме пилето – нищо особено на пръв поглед, всеки от нас яде пилешко. Да обаче ядете ли всяка част от пилете, ама наистина всяка? В Тайланд и Индия едно от често срещаните ястия са пържени пилешки глави на клечка – да кажем, че това за тях е нещо като близалката или зрънчото за нас. Главата е в абсолютнонатурален вид, обикновено е на петел, защото гребена е по-атрактивен. Друга част от пилето, която бас ловин, че никога не ви е и минавало през ум да опитате е краката на кокошката. Краката с които стъпва по земята – знаете, че те са с три пръста и един палец и винаги се режат, независимо дали става въпрос за заколена домашна кокошка или купена от нагазин. Тези крака също се пържат и могат да се продават насипно или на клечка по улиците на Бангладеш и Тайланд.

Следва да разгледаме света на насекомите – тук избора е голям. Скакалците са едни от най-популярните деликатеси на изтока, защото съдържат много протеини и са наистина полезни и хранителни. Но ако все пак бихте се престрашили я от любопитство, я от инат да опитате скакалец то не знам дали бихте приели с такава охота пържените хлебарки. Да, те също са деликатес, но за съжаление хлебарките за ядене са съвсем друга порода от тези, които обитават нашата държава. Инак това би бил един прекрасен начин за унищожаване на хлебарки, при това хранителен и напълно безплатен и безвреден. Ако това все още не ви е ужасило значи с лекота ще приемете и следващия предмет на кулинарни шедьоври – червеите и стоножките. Няма нужда да ви казвам къде се консумират – предимно в районите с тропически климат. Те не са толкова неприятни като хлебарките и определено никой и не търси отрова за стоножки и червеи както отрова за хлебарки, но тези животинки коилкото и да безобидни и да не нахълтват така в дома ви както хлебарките не са особено привлекателни и като кулинарен шедьовър.

От тук се отправяме и към следващия предтсавител на екзотичната кулинария – рибите. Ами на пръв поглед и в тях няма нищо екзотично или ужасяващо  както в пилето, но със сигурност има части от рибата, която не опитвате никога, но за това пък същите части са прекрасен деликатес за други народи. Знаете ли, че очите на рибата са един от най-полезните части на рибата, пълни са с витамини, хранителни са и определено ще укрепят или подобрят зрението ви, ако ги консумирате редовно. А този факт дали би ви накарал да ядете поне веднъж в седмицата супа от рибешки очи? Едва ли, макар и да звучи доста по-приемливо от пържените хлебарки не мисля, че са много желаещите да подобрят зрението си по този начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.