6 уникални обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в Турция

Гласувайте (1-5)

Турция е известна с много културни и природни обекти, които са с изключителна стойност за човечеството. Към 2022 г. 19 обекта в тази страна са сред световното културно наследство, а още 84 остават в предварителния списък, чакайки да получат вниманието и стойността, които абсолютно заслужават. Държава с хилядолетна история, Турция е дом на много култури и религии. Всички тези култури и религии по същество са оставили нещо, което местните и международните посетители да видят, докоснат, вкусят, помиришат и чуят. Тъй като страната има много обекти с универсална историческа стойност, пътуването ви до Турция със сигурност ще разшири и обогати знанията ви за невероятното наследство на човечеството по тези земи.

По-долу ще изброим някои от тези уникални обекти с историко-културно значение и ви съветваме да ги добавите към списъка си за пътуване.

Древният театър на Аспендос в Анталия

Разположен в Анталия, Аспендос е една от най-големите исторически атракции за туристите, посещаващи Турската Ривиера. Част от славния град Памфилия, този театър е основан през 1000 г. пр.н.е. Неговите акустични свойства са изключително добри и предлагат несравнимо изживяване за посетителите. Това е един от най-добре запазените древни театри на всички времена и е домакин на много фестивали и концерти през цялата година и днес. Близките градове Перге и Сиде също заслужават да бъдат посетени, ако искате да добавите малко история към почивката си в невероятната Анталия.

Мистериозните руини на Ани в Карс

Разположени в непосредствена близост до източната граница с Армения, средновековните руини на Ани носят следите от история, която датира от хиляди години. Античният обект е разположен върху място, чиито климатични и географски особености го правят естествен отбранителен център на региона. Наричан още Градът на 1001-те църкви, обектът е задължителен за посещение от всички любители на историята и на ранната готическа архитектура. Смята се, че множеството храмове, дворци и допълнителни сгради, които обектът включва, са били сред най-технически и художествено напредналите структури в света по времето, когато са били построени за първи път.

Ксантос-Летоон в Турската Ривиера

Два съседни древни града, разположени в границите на провинциите Анталия и Мугла в Турция, Ксантос-Летоон е обявен за обект на ЮНЕСКО за световно наследство, който се откроява като забележителен археологически комплекс. Източници съобщават, че Ксантос е последната столица и културен и търговски център на Ликийската цивилизация, както и на по-късните цивилизации. Сега регионът дава безценна информация за ликийските традиции, тъй като епиграфските надписи там, гравирани в скала или върху огромни каменни стълбове, съдържат най-важните текстове на ликийския език. Неговите примери за архитектура на ликийските гробници, както и Ксантианският обелиск са сред местата, които определено трябва да посетите. Много известни историци споменават Ксантос като най-големия град в Ликия, включително Омир.

Манастир Сумела в Трабзон

С изглед към долината Алтъндере, Сумела предлага перфектен пейзаж, който не може да бъде намерен никъде другаде в Турция. Първоначално е построен като православен манастир, посветен на Дева Мария. Турското министерство на културата и туризма датира неговото основаване около 386 г. н.е., по време на управлението на император Теодосий (375-395). През цялата си история манастирът няколко пъти е бил разрушаван, а последната му реставрация е извършена през 2015 г.

Град Троя в Чанаккале

Със своята 4000-годишна история Троя е може би един от най-известните археологически обекти в света. Мястото и историческата обсада на Троя са увековечени от Омир в Илиада и оттогава те са изобразени в много други книги и филми. Обсадата на Троя започва, когато Елена (съпруга на Агамемнон от Микена) избягва с Парис, принц на Троя. Войната продължава години и приключва с хитрост: ахейски войници се скриват в гигантски дървен кон, а армията се престорва, че си е тръгнала. Троянците вкарали коня в стените на крепостта, а скритите в него войници отворили портите за ахейците. Троя е опожарена, а населението изклано.

Лъвската порта в Хатуша

Близкоизточна суперсила, хетите постряват столицата си в непосредствена близост до провинция Чорум в Турция. Изградени са шест порти, за да позволят на хората да влизат във вътрешността на този град, като едната от тях е изключителна. Построена в началото на 14-ти век, Лъвската порта е първата порта, която ще срещнете, следвайки официалния маршрут за разглеждане на забележителности. Смята се, че силуетите на диви лъвове, които могат да се видят на тази порта, са служили за защита, прогонвайки злите духове от града. Други изображения на тези животни в хетската и месопотамската архитектура също разкриват, че те са имали аналогична функция в продължение на много години.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.