7 съвета за избор на сватбен фотограф

Гласувайте (1-5)

В тази статия ще разгледаме 7 съвета за избор на сватбен фотограф, какво да избягваме и на какво да наблегнем преди да го изберем.

Всяка булка, която се готви за сватбата си, иска да избере най-добрите специалисти. И, може би, най-трудният и най-важен избор е изборът на сватбен фотограф. Защо е толкова важно да не сбъркате, когато избирате точно този специалист? Как да изберете най-добрият сватбен фотограф?

Сватбеният ден ще отлети много бързо, гостите ще се разотидат, цветята ще изсъхнат, вие ще свалите невероятно красивата си сватбена рокля и ще я сложите в килера. И прекрасният и приказен ден от вашата сватба ще остане само в паметта ви… И в сватбените снимки…

Сватбен фотограф в София

1. Разгледайте платформата за фотографи в цяла България. Попитайте за съвет свои познати, приятели или други професионалисти в тази сфера. Сега в ерата на Интернет е достатъчно да въведете в полето за търсене „сватбен фотограф“ и ще видите огромен брой предложения от различни професионалисти.

Днес на сватбения пазар работят стотици фотографи. Как избирате? В крайна сметка, ако разгледате работата на всички сватбени фотографи, тогава можете просто да полудеете. Освен това сега има голям брой недобросъвестни специалисти, които се саморекламират с чужди работи.

Не забравяйте, че най-добрата реклама за сватбен фотограф е информацията, която се разпространява от уста на уста. Попитайте приятелите си, техните познати – може би наскоро някой е направил сватба и са останали доволни от работата на избрания фотограф.

Ако вече сте избрали сватбени специалисти (домакин, декоратор, видеооператор…) и можете да разчитате на мнението им, тогава ги помолете за съвет. Тези хора са добре запознати със сватбения пазар, познават всички специалисти и ще ви посъветват наистина професионално. Повярвайте, никой от вашите приятели или сватбени професионалисти няма да ви препоръча лош фотограф.

Избор на сватбен фотограф

2. Проверете работата на фотографите в сватбени списания и специализирани уебсайтове за сватба. Днес много добри фотографи публикуват примери за своята работа в специализирани списания и сайтове.

3. Маркирайте няколко професионалисти, чиято работа ви харесва най-много. Погледнете отблизо портфолиото им. Сега много фотографи водят блогове, имат свои сайтове в Интернет, страници и групи в социалните мрежи, където можете да видите примери за тяхната работа.

Между другото, сайтът е вид визитна картичка, по която може да се прецени наличието или липсата на вкус у фотографа. Не забравяйте да видите примери за работа. Опитният професионалист трябва да има стотици снимки в портфолиото си (най-добрите снимки от различни сватби). Обърнете внимание на впечатлението, което снимките оказват върху вас – или веднага ги харесвате, или не.

Изберете дата и попитайте фотографа дали е свободен

4. Свържете се по телефона със специалиста, чиито снимки са ви запленили, и попитайте дали можете да ползвате услугите му на избраната от вас дата. Често много популярни фотографи резервират дати за сватба шест месеца предварително. Ето защо е по-добре да не отлагате търсенето на фотограф.

5. Информирайте се за цената на услугите. Разбира се, основният въпрос за мнозина е цената. Затова не забравяйте да проверите цената на работата на фотографа. Уточнете какви ценови пакети са налични и какво е включено във всеки пакет. Например, различните фотографи ще имат приблизително еднакви разходи за снимане преди първия танц, но ако искате да увековечите и края на банкета, цената ще бъде съвсем различна.

Основното нещо, което искаме да ви предупредим, е – не бъдете привличани от само ниската цена на услугата. Работата на добрия специалист няма как да бъде евтина. В противен случай може да сте много разочаровани от крайния резултат. Ако цената ви устройва, тогава уговорете среща с фотографа.

Срещнете се лично с фотографа

6. Запознайте се с фотографите, чиято работа ви харесва най-много. Не забравяйте, че ще трябва да прекарате този много важен ден в живота ви с фотографа . И ако този човек не ви харесва по отношение на личните му качества, ако ви е неудобно да общувате с него, тогава не се колебайте да откажете услугите му, колкото и да ви харесва неговата работа.

С фотографа трябва да се чувствате възможно най-спокойни, удобни и естествени. Много е важно да искате да поверите сватбения си ден именно на този човек. Ясно посочете какво очаквате от работата на фотографа – искате по-романтични и трогателни снимки или, напротив, искате да получите забавна и оригинална снимка. Много е важно фотографът да разбере вашите желания и те да съвпадат с идеите му за снимане.

Първото впечатление от срещата с фотографа

7. Обърнете внимание на първото впечатление от срещата с фотографа. Добрият специалист винаги слуша в началото на разговор – за него е важно да разбере как виждате вашата сватба, какви са вашите желания и предпочитания. Лошият фотограф веднага ще започне да ви налага свои правила, защото той просто се страхува от вашите желания, които не може да изпълни.

Ако фотографът веднага започне да ви убеждава, че е най-добрият специалист и има най-готините снимки, то много често това е само банално хвалене, неподкрепено с факти. Най-вероятно този човек е доста посредствен фотограф, тъй като истинският професионалист няма да се хвали просто така, а ще демонстрира работата си. Обърнете внимание и ако той разказва неприятни неща за своите конкуренти. Това също не говори в негова полза.

Надяваме се статията „7 съвета за избор на сватбен фотограф“ ви е била полезна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.