Алуминиеви радиатори – видове

Собствениците на частни къщи и вили, решаващи проблеми на отоплението, е необходимо да направят избор в полза на отоплителните уреди от съвременни материали. Практически вариант за домашно ползване са алуминиевите радиатори.

При избора обаче е необходимо да се вземат предвид редица важни подробности.

Видове алуминиеви радиатори

Има три основни типа алуминиеви радиатори, които се различават по технологията на производство.

– Формовани радиатори – произвеждат се чрез технология за леене под налягане. За тяхното производство се използва алуминиева сплав и силиций EN 46100 AB.

Европейските производители използват сертифицирана основна сплав, която позволява надеждно да се получат желаните якостни качества и свеждане до минимум на риска от корозия.

Китайските производители обикновено използват или вторичен алуминий, или нискокачествена първична сплав, която има пореста структура и е по-крехка в сравнение с обикновения алуминий. Това до голяма степен засяга както якостните характеристики на радиатора, така и топлинния му трансфер.

– Екструзионни* секционни радиатори. Секциите на радиатора се екструдират  при повишено налягане. Често, за да се намалят разходите за технологичния процес, секциите се свързват чрез композитно лепило. Вероятността от теч при такива радиатори е по-висока от тази при лятите.

– Анодизирани радиатори. Най-скъпите са направени от висококачествен алуминий (98%) с анодно окисление  на цялата повърхност, което осигурява защита срещу всякакъв вид корозия. Топлоотдаването и работното налягане на анодизираните радиатори са по-високи от тези на обикновените алуминиеви радиатори.  Поради високата цена на анодизираните алуминиеви радиатори често те не намират широко приложение в ежедневието.

Важно е да знаете!

Поставянето на алуминиеви радиатори има смисъл само при рН на охлаждащата течност в системата не по-ниско от 6,5 (оптимално от 7 до 8). Затова алуминиевите радиатори са най-подходящи за автономни отоплителни системи в частни къщи, вили. Всеки радиатор, изработен от алуминий, дори и от най-реномираният производител, се страхува от киселинни среди.

 

*Екструдиране е процес, който се използва за производство на предмети с постоянно по дължината си сечение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.