Балансирана храна за кучета – как да изберем?

5/5 - (1 vote)

С каква храна, кога и как да храните кучето си? Има някои основни правила, с които е препоръчително да се съобразите. Вероятно сте чували израза „балансирана храна за кучета“. Днес ще обясним по-подробно какво означава това. Правилното хранене е сред основните нужди на вашето куче, като тук става въпрос за нещо много повече от марка храна и производител.

Кой тип кучешка храна е най-подходяща за моето куче? Какво означава балансирана храна за кучета?

Вероятно има неизброимо много производители и търговци на кучешка храна, изборът със сигурност може да е повече от труден. Обикновено върху етикета на кучешката храна е ясно обозначено дали е балансирана и какъв точно е съставът ѝ. Това означава, че придържайки се към такова меню, ще посрещнете основните хранителни нужди на кучето си. Естествено, не всички храни се създават по един и същи начин. Качеството на съставките, технологията на приготвяне и консервиране, също играе важна роля за здравето и благосъстоянието на кучето.

Когато избирате кучешка храна стеснете търсенето си, като си отговорите на следните въпроси:

Доколко важно е за вас да храните любимеца си с абсолютно естествени и здравословни съставки? Ако това е от значение, потърсете такъв тип или специализирани ветеринарни диети. Можете да помислите и за специално подготвена у дома диета, под напътствията на вашия ветеринар, разбира се.

Доколко цената има значение за вас? Естествените, без зърнени храни и с високо съдържание на чисто месо, обикновено са в по-висок ценови клас. Икономичните най-често се приготвят с нискокачествени съставки. Отлично предложение за суха и мека балансирана храна за кучета, както и различни лакомства за любимеца ви, предлага Platinum Bulgaria.

Колко време сте готови да отделяте за приготвяне на храна? Ако искате да спестите пари и разполагате с време, приготвената у дома храна може да е най-здравословният вариант, стига да е след консултация със специалист / ветеринар.

Помислете и за вашето куче:

  • Капризните кучета са малко по-трудни по отношение на купените храни. Вероятно ще ви трябват различни мостри, за да опита кучето ви по-разнообразни предложения. А вие съответно да усетите какво му е по вкуса.
  • За кучетата с наднормено тегло или със здравословни проблеми е най-добре да се прилагат специални диети или домашно приготвена храна.
  • По-малко претенциозните четириноги обичат да хапват всичко, но помислете дали евтината храна е достатъчно питателна за тях. В крайна сметка не е достатъчно коремчето да е пълно. Всяка балансирана храна за кучета трябва да съдържа важни съставки, които да подпомагат здравето, състава на костите, цялостното развитие на животното.

Количеството храна също е от значение и зависи от няколко фактора:

  • възрастта на кучето;
  • здравословното му състояние;
  • нивото му на активност;
  • съдържанието на калории и хранителни вещества в съответната порция.

От съществено значение е и колко често трябва да се храни едно куче. Експертите се обединяват около мнението, че храненето два пъти дневно е най-доброто за повечето възрастни кучета. Малките кутрета трябва да се хранят от три до шест пъти дневно. Те се нуждаят от храна по-често, за да се предотвратят проблеми с ниската захар. Задължително е да се консултирате с вашия ветеринар за най-подходящия график на хранене за вашето куче.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

six − 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.