Балната рокля – величествена и грандиозна

5/5 - (1 vote)

Балната рокля завзема с пълна сила модните подиуми, лансирана от дизайнери като Мари Катранцу, Шанел, Каролина Херера, Валентино и др. Днес, в нашия начин на живот вечерната рокля може да изглежда като някакъв спомен от миналото, когато тя е била символ на благоприличие и е била използвана предимно при ритуала на дебютантките. Те са посещавали различни събития, след като са преминали през уроци по танци и етикет с прекрасни бални рокли с цел да си търсят съпруг и да се издигнат в обществото.

Балните рокли в днешно време

Балната рокля днес се използва за различни празненства, сватби, абитуриентски балове, чествания и други събития. Според нашите съвременни представи балната рокля трябва да е дълга, бляскава, ефектна изискана, подчертаваща талията и  да прави впечатление сред околните.

Според силуета на роклята те могат да се класифицират като рокли с втален силует и с разкроен силует. Роклите с втален силует са вталени прави рокли или рокли тип „русалка“. Роклите с разкроен силует се разкрояват от талията като обикновено в горната си част са тип бюстие или корсет.

Това са дамските рокли от тип „торта“ или „балон„. Долните им части се изработват от няколко метра тюл, тафта, жакард или други леки материи. Те са по-пищни и предизвикват грандиозен ефект върху околните. Според повечето модни критици и дизайнери балните рокли трябва да са огромни и богато украсени.

Например модния редактор и стилист Джована Енгелберг споделя мнението, че роклята е форма на изкуство, шедьовър и че тя трябва да заема голямо пространство и да не се забравя вкусът за пищност. Като пример за това са посочени роклите на Giambattista Valli, които са изработени от над 350 метра тюл. Друг пример е  роклята на Schiaparelli, украсена с над 500 пайети, изработена за шест месеца.

Освен на визията обаче все повече модни къщи залагат и на комфорта и на това роклята да е лека и удобна. Създават се ново поколение корсети със свръх лека конструкция, влага се голям ресурс в изследването на материите. Използват се високотоплинни техники за пресоване и високи технологии като лазерно изрязване и други иновативни методи.

Балната рокля устоява през годините и се развива, за да подхожда на всяко следващо поколение. Избора и модните тендеции се променят с всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 7 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.