Баня в стил „лофт“

Гласувайте (1-5)

„Лофт“ стилът (познат още като индустриален стил или стил на индустриален таван) е синоним на лукс, индивидуализъм и екстравагантност. Суров, икономичен по форма, той е идеален за големи, просторни апартаменти.

Как да използваме стилови елементи, за да създадем оригинална баня в стил „лофт“? На първо място, трябва да влагаме правилните материали като бетон, дърво и метал.

Историята на стила на таванското помещение датира от 60-те години на миналия век и е свързана с икономическата рецесия, която засегна Съединените щати по това време. Първите помещения в този стил се появиха в изоставени цехове и фабрики в квартал SoHo в Ню Йорк. Потенциалът за свободни места бързо беше забелязан от местната артистична бохема – в големи, открити пространства, с много светлина, художниците първо създадоха своите ателиета, а скоро след това и оригинални, индустриални апартаменти.

Днес стил таванско помещение е една от най-популярните тенденции в интериорния дизайн. Все повече хора въвеждат елементите му в апартаментите си, оценявайки го заради простотата и доста грубия характер. Ако и вие сте фен на този стил и искате да създадете наистина таванска атмосфера във вашата баня, не забравяйте, че широките пространства, умишлено изложените открити водопроводни инсталации и грубите, сурови елементи задължително присъстват в модерната индустриална реалност.

Какви материали ще работят за баня в този стил?

Основните материали в индустриалния стил са:

  • метал
  • бетон
  • тухла
  • стъкло
  • естествено дърво
  • камък

И именно върху тях трябва да основаваме цялото подреждане на интериора на таванското помещение. Нека започнем със стените. В идеалния случай те трябва да бъдат измазани или покрити с широкоформатни архитектурни бетонни плочки. Откритите парчета естествена стена или плочки от имитация на тухли също изглеждат добре тук. Червените се вписват перфектно в атмосферата на таванското помещение, но ако имате различна визия на интериора – можете да изберете и сиво или класическо бяло. Стените също могат да бъдат боядисани с матова боя, покрити с по-малки бели плочки (с геометрична форма) или с облицовка, имитираща дърво.

Цветове за баня в стил „лофт“

Бяло, бежово, цяла палитра от сиви, интензивни и приглушени черни, ръждиви червени нюанси – тези цветове отразяват най-добре суровата атмосфера на таванско помещение. Изборът, разбира се, не е случаен, но е резултат от естествените свойства на суровините, използвани за създаване на индустриално пространство. Всички тези цветове могат да се използват в таванска баня, при условие че ги комбинираме с вкус.

В крайна сметка всичко зависи от собствените ви предпочитания какви да бъдат цветовете и материалите, от които да бъде направена вашата баня. Вариантите са много и разнообразни и преди да предприемете някакви действия ви съветваме да изпипате внимателно всеки детайл.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

1 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.