Белите следи в небето като тест за интелигентност

5/5 - (3 votes)

Виждали сте ги, нали? Белите следи в небето, които понякога се появяват като опашка след летящите самолети.

Белите следи в небето (познати и като кемтрейлс) са обект на много конспиративни теории – пръскали ни с химични или биологични агенти, а целта била да ни разболяват, да се намали броят на населението, да се унищожават посевите, да се… Списъкът е дълъг. Тези теории имат своите последователи. И по света, и у нас. Не са чак толкова много, но са много гласовити. С настървение задават купища въпроси, чиито отговори се изучават още в училище. Но понеже не знаят (или не искат / не могат да разберат) отговорите, търсят най-лесното обяснение: пръскат ни целенасочено, разболяват ни, и толкова! Не е учудващо. И в далечното минало за всичко, което човек не е можел да си обясни, е имал готов отговор: Божа работа, Бог така е решил, така е направил…

Бели следи в небето – какво представляват?

Наричат се още кондензационни следи. Накратко – образуват се при кондензация на водните пари, получени от изгарянето на гориво в двигателите на самолета. Тъй като съвременните самолети летят на голяма височина, където температурите са ниски, водните пари замръзват. Разсейват се по-бързо или по-бавно в зависимост от въздушните течения, влажността на въздуха и от други фактори. Колкото влажността на въздуха е по-висока, толкова времето на разсейване е по-дълго. Не всяка комбинация от температура, влажност и височина на полета е подходяща за образуване на следи, затова има дни, когато кондензационни следи не се наблюдават. Най-общо следите от различните модели самолети могат да се различават, защото двигателите и режимите им на работа са различни. А и летят на различна височина, независимо че от земната повърхност за човешкото око това е трудно различимо.

Защо в някои дни белите следи в небето са толкова много и толкова разнопосочни?

Знаете ли по колко самолета прелитат над България на ден? Предполагам, че не знаете. А може лесно да се провери, например чрез сайта Flightradar, показващ всички полети в реално време.

Вижте моментна снимка на въздушното ни пространство в произволно избрано време.

Бихте ли повярвали, че всички тези пилоти в таен чат са се уговорили да ни пръскат едновременно? „Ало, Джони, вярно ли е че утре с Майкъл от Лондон, Гюнтер от Хамбург, Марио от Рим и Осман от Истанбул ще пилотирате над България? Какво разпоредиха, ще се пръска  ли? Натоварихте ли вече онези бидони? През тайните дюзи на крилата ли ще ръсим, или през двигателите?“ Вие не вярвате, но някои вярват.

Има и други причини „нещо да изтича“ от самолета, например изхвърляне на гориво при определени строго регламентирани ситуации, при гасене на пожари, провеждане на експерименти, тестове и проучвания, обработка на атмосферния въздух с цел предизвикване на валежи… Тези случаи са редки, но много удобни за конспираторите („Защо белите следи излизат от крилата, а не от двигателите, а? Сега повярвахте ли, че ни ръсят с отрова, уважаеми коне с капаци?“).

Много популярни са и снимките на самолетни корпуси, в които са монтирани резервоари, свързани с тръби („Ето ги цистерните с отровата, слепи ли сте!“). Това обаче са тестови системи, чрез които се изпитва устойчивостта на летящ самолет при неравномерно натоварване. Реализира се посредством препомпване на вода между отделните резервоари. Не очаквате подобни изпитания да се провеждат с живи хора, които по команда да се струпват ту отляво, ту отдясно в самолета, нали?

Може да се обяснява още дълго… На по-любознателните предлагаме да изгледат приложеното в края на статията видео „Трябва ли да се страхуваме от кемтрейлс“, където процесите са обяснени разбираемо, на достъпен език.

Бели следи в небето – откога се наблюдава това явление?

Любителите на конспиративни теории ни убеждават, че следите започват да се появяват отпреди 30-40-50 години. Тогава, според тях, тъмните сили пристъпват към реализация на зловещите си замисли.

Само че…

Предоставяме на вашето внимание копие от статията „Образуване на облаци чрез самолети“, прочетете я (за целта кликнете / тапнете върху снимката за отваряне в нов прозорец)! Публикувана е в списание „Летец“. Кога? Ако се съди по стария правопис, не ще да е много отскоро.

Та в тази статия подробно е описано каква е причината за белите следи в небето. И описанието не се различава от общоприетото днес. Очевидно тогава конспиративните теории не са съществували. Пък и не е имало интернет, фейсбук…

Ето го и видеото. По-точно – едно от многото подобни. Приятно гледане!

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.