Бизнес и кръгова икономика – нуждаем ли се от нов бизнес модел?

5/5 - (3 votes)

Предприятията, които искат да се развиват в условия на кръгова икономика, трябва да адаптират своите бизнес модели и практики. Само по този начин те ще отговорят на нуждите на този развиващ се сектор.

Например, те трябва да разберат как променящите се разпоредби или предпочитанията на потребителите ще повлияят на способността им да постигнат успех. Освен това те трябва да определят кои нови възможности си струва да се използват и да обмислят как тези инициативи ще се отразят на съществуващите им операции.

Добрата новина е, че зеленият бизнес може да бъде полезен за вашите бизнес показатели.

Не само като подобри ръста на приходите и рентабилността, но и като ви помогне да привлечете нови клиенти, които искат продукти, оказващи по-малко въздействие върху хората и планетата и по този начин стимулират изграждането на успешна кръгова икономика.

Кръгова икономика, дефинирана от фондация „Елън Макартър“ и други източници, е „икономика с ефективно използване на ресурсите, в която всички продукти, материали и технологии систематично се използват повторно, поправят се, рециклират се и се компостират“. Това е система, която се стреми да намали отпадъците и замърсяването чрез устойчив дизайн.

Това контрастира с така наречената традиционна линейна икономика: система, която произвежда стоки или услуги от суровини (например минерали), използва ги в производствените процеси, докато те не могат да бъдат използвани повече поради износване или повреда, след което изхвърля тези стоки в края на полезния им живот. Предположението е, че трябва да направим нещата по-малко трайни, за да можем да ги консумираме по-бързо.

Този подход обаче означава, че сме създали планини от отпадъци, с които трябва да се справят бъдещите поколения.

Освен това означава и, че има значителни разходи за околната среда, свързани с производството на нови материали от суровото им състояние (добив) през производствените процеси, преди да стигнат до домовете ни като готови стоки, където в крайна сметка се повреждат и сами се превръщат в отпадъци!

Научете повече от безплатния уебинар Зелена и кръгова икономика – 3 важни въпроса и поглед отвъд познатото

Езикът на бизнеса се е променил след появата на зелената икономика. Много компании вече използват думи като устойчивост и опазване на околната среда в своите декларации за мисия и реклами, което може да обърка потребителите. За да ви помогнем да избегнете това объркване, събрахме някои от най-често срещаните термини, използвани в зелената икономика:

  • Зелен бизнес: компания, която работи с цел опазване или подобряване на въздействието си върху околната среда. Зелените предприятия често използват възобновяеми енергийни източници и насърчават служителите си да пътуват с кола или велосипед до работа, вместо да карат автомобили. Най-прогресивните зелени предприятия се опитват също да намалят отпадъците, като рециклират материали, когато това е възможно.
  • Кръгова икономика: Икономическа система, която насърчава рециклирането, а не изхвърлянето на вещи, след като те вече не са полезни;
  • Опазване на околната среда: възможността нещо (като например бизнес) да продължи да съществува за неопределено време, без да причинява вреди или щети.
Бизнес и кръгова икономика - нуждаем ли се от нов бизнес модел?
Бизнес и кръгова икономика – нуждаем ли се от нов бизнес модел?

Какво означава кръгова икономика за бизнеса?

Кръгова икономика е нещо повече от рециклиране и намаляване на отпадъците. Тя означава, че бизнесът трябва да осъзнава своето въздействие върху околната среда, социалното въздействие, икономическото въздействие и последиците за човешкото здраве, както и за биоразнообразието. Предприятията също така трябва да са наясно какво правят със своите продукти, след като приключат с тях.

Добрата новина е, че има много възможности за бизнеса и обществото в тази област:

  • от проектиране на нови продукти, които имат по-дълъг живот или могат лесно да бъдат рециклирани след употреба;
  • производство на продукти с минимално количество опаковки и материали;
  • намиране на алтернативни начини за производство на енергия;
  • предоставяне на услуги, които намаляват нуждата ни от неща като пътуване с автомобил или полети в чужбина;
  • приемане на политики, които насърчават служителите да ходят пеша, вместо да шофират на къси разстояния, или да карат колело, вместо да използват обществен транспорт;
  • предлагане на награди за служителите, които използват по-малко енергия на работното място (например кафемашини, които дозират само по една чаша).

Тези стъпки ще помогнат на всяка организация да стане не само по-устойчива, но и същевременно да редуцира разходите си!

Кръгова икономика не е утопия, а нов начин на мислене за това как управляваме нашите предприятия и икономики. Става дума за създаване на икономика, която регенерира ресурсите. По този начин няма да се налага да потребяваме повече от необходимото за създаването на стоки и услуги.

Зелените предприятия имат потенциала да направят света по-добър, като създават стойност за хората, планетата и местната общност.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.