Дървеният паркет отново е на мода!

Гласувайте (1-5)

Всеки паркет придава уют и изисканост на един дом. Кой не иска да има красива и качествена настилка в дома си? Паркет се използва от векове и затова е символ на аристократичност и традиция. Днес много красиви зали и салони имат паркет за подова настилка. Не случайно хората имат към него трайно много добро отношение, като към нещо солидно, сериозно, заслужаващо само по себе си уважение.

Истинският паркет се изработва от качествена дървесина. През последните години стана много популярен изкуственият ламиниран паркет. Той обикновено е точна имитация на дървения, но не е толкова капризен на атмосферни условия и лесно се поставя. Ламинираният паркет е достъпен като цена и днес много домакинства имат ламинирана подова настилка. Но истинско очарование във всеки дом внася само онзи паркет, който е изработен от дърво.

Днес фирмите, вносители и производители на паркет, предлагат богат избор. На специализирания пазар всеки може да избира из между много видове. Продава се паркет от дъбова, букова, черешова или орехова дървесина. Напоследък е моден паркет от екзотично бамбуково, тиково или санталово дърво. Той обаче държи доста висока цена и малцина могат да си ги позволят.

Обикновено всеки паркет се категоризира като първо, второ и трето качество. Качеството на тази подова настилка зависи от вида дървесина, както и от това дали материалът е изсъхнал добре. Много е важно дървесината, от която е изработен един паркет, да не съдържа влага и да е добре изсъхнала. Смята се, че качественият паркет трябва да е престоял поне две години в сухо помещение.

Днес дървеният паркет се завръща и отново е на мода. Хората предпочитат по ретро-шика, завръщането към традициите и семейния уют. На мода са неща, които са изработени ръчно и в производството на които има вековни традиции.

Дървеният паркет внася някаква непреходност  и стил във всеки един дом. Всеки паркет се състои от отделни компоненти, които се съединяват един с друг. Дървеният паркет обаче е доста капризен. Той наистина трябва да е от качествена дървесина и да е майсторски поставен. Ако един паркет не е поставен правилно и дървесината е влажна, след време той може да се изметне или раздуе.

Дървеният паркет е „жив” и има нужда от постоянни грижи. С годините може да се получат отвори между отделните компоненти, а може да се наблюдава и известно стареене на дървесината. Затова е важно той да се пази от влага и да не се замърсява. Понякога е добре поостарелият дървен под  да се изцикли със специална машина, която отнема финия горен слой на остарялото дърво. След ново лакиране подът става като нов!

Въпреки всичко не малко хора все пак предпочитат изкуствения паркет, който лесно се реди, траен е и е сравнително евтин – http://nastilkite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

6 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.