Диабет – характеристика на заболяването и причините, които го предизвикват

Гласувайте (1-5)

Обикновено тялото получава необходимата глюкоза, като си я набавя от храната. Кръвта пренася глюкозата до клетките в целия организъм. Инсулина е хормон, който се произвежда от задстомашната жлеза и помага за регулиране на нивата на кръвна захар. Ако тялото не произвежда достатъчно инсулин или функциите на инсулина са нарушени, глюкозата не е в състояние да навлезе в клетките на организма. Вместо това тя остава в кръвта, което води до повишаване на нивото на кръвна захар. Това води до появата на предварителен диабет.

Пре-диабет означава, нивото на кръвната захар е по-високо от средното, но не е достатъчно високо, за да се постави диагноза диабет. Въпреки това пре-диабета повишава риска от развитие на диабет тип 2, както и болест на сърцето и инсулт. Все пак има много начини за намаляване на риска за поява на диабет тип 2. Умерената физическа активност и здравословния начин на хранене, придружен от умерена загуба на тегло може да помогне при преодоляване на симптомите на пре-диабет и връщане към нормалните нива на кръвна захар.

Най-честите симптоми на диабет включват прекомерна жажда, често уриниране, чувство за глад, чувство на умора, загуба на тегло, появата на рани, които бавно зарастват, замъглено зрение и др. Не всички хора с диабет изпитват тези симптоми.

Диабетът може да се развие при хора от всяка възраст. Съществуват три основни типа на това заболяване: тип 1, тип 2 и гестационен диабет.

Диабет тип 1 се нарича още ювенилен диабет или инсулин зависим диабет. Той обикновено се развива при деца, тийнейджъри или по-млади хора. При този тип диабет бета-клетките на панкреаса, вече не са в състояние да произвеждат инсулин, защото те са били унищожени от имунната система на организма.

Диабет тип 2 се появява при възрастните хора. Това е най-честата форма на диабет. Нездравословен начин на живот, неправилно хранене, повишено тегло и липса на физическа активност увеличават риска от развитие на тази форма на заболяването. Този диабет е резултат от инсулинова резистентност, състояние, при което клетките на тялото не взаимодействат правилно с инсулина, което води до високи нива на кръвна захар.

Гестационен диабет се отнася до развитието на диабет в късните стадии на бременността. Той се развива поради хормонални нарушения, които водят до недостиг на инсулин. Тази форма на диабет отшумява след раждането, но все пак остава риска от развитието на болестта в един по-късен етап от живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.