Фактори, които причиняват затлъстяване и начини за превенция на състоянието

Гласувайте (1-5)

Затлъстяването /корполенстност/ е медицинско състояние, което е характерно с прекомерното натрупване на мазнини до степен, че това оказва неблагоприятен ефект върху здравето на хората и намалява продължителността на техния живот.

При състояние на корполентност се увеличава вероятността от поява на различни заболявания, особено сърдечно съдови, диабет тип 2, обструктивна сънна апнея, някои видове рак и остеоартроза. Причините за затлъстяване са комбинация от прекомерен прием на енергия от храната, липса на физическа активност и генетична предразположеност, ендокринни заболявания, лекарства или психично разстройство.

Съществуват доказателства, че хората страдащи от хиперстеничен хабитус , консумират по-малко плодове и зеленчуци и имат забавен метаболизъм. Ето някои от най-честите причини за поява на заболяването:

Начин на живот:

–          Консумация на преработени храни или хранене в заведения за бързо хранене;

–          Липса на плодове и зеленчуци от хранителната диета;

–          Консумация та твърде много алкохол;

–          Консумация на големи количества храна;

–          Наличието на депресия и ниско самочувствие;

Липса на физическа активност

Липсата на физическа активност  е друг важен фактор, който е свързан със затлъстяването. При много хора, професията им е свързана с дълго застояване в офиси, използват автомобилен транспорт за придвижване, гледат твърде много телевизия и много рядко предприемат практикуване на физически упражнения.

Ролята на гените

Някои хора са склонни да поддържат едни и същи килограми в продължение на години, без много усилия, докато други бързо наддават тегло, ако не внимават какво консумират. Това би могло да се дължи отчасти на гените.

Превантивни мерки при затлъстяване

–          Премахнете нездравословната храна от вашата диета;

–          Опитайте се да намалите количеството на консумираната храна, като я разделите на малки порции, които да консумирате около 5-6 пъти на ден;

–          Редовните упражнения са от съществено значение за предотвратяване на затлъстяването;

–          Поставете си малки но реалистични цели за смъкване на килограми в рамките на определен период от време.

Всеки човек може да се сблъска с проблемите на затлъстяването, поради съвременния начин на живот и най-простия метод, който може да предотврати това е движението и редовните физически упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.