Хранителни добавки. Какво трябва да знаете?

Гласувайте (1-5)

По-голямата част от хората взимат една или повече хранителни добавки всеки ден без да обръщат внимание на това. Днешните хранителни добавки включват витамини, минерали, билки,  растителни продукти, аминокиселини, ензими и много други продукти. Хранителните добавки са в различни форми: традиционните таблетки, капсули и прахове, напитки и енергийни барове.

С други думи хранителните добавки днес не се взимат само от културистите и редовно трениращите спортисти, а са част от нашето ежедневие и ние можем да регулираме теглото и формата си с тях.

Някои добавки може да ви помогнат да получите адекватни количества на основните хранителни вещества. Въпреки това, хранителните добавки не могат да заемат мястото на разнообразието от храни, които са важни за здравословния начин на хранене. Добри източници на информация за правилното хранене и поемането на хранителни добавки при спорт и фитнес тренировки може да намерите в Спортен склад.

Трябва да знаете, че хранителни добавки, като:

  • калций и витамин D са важни за поддържане на здравината на костите,
  • фолиева киселина намалява риска от вродени дефекти;
  • омега-3 мастни киселини от рибено масло помагат при сърдечни заболявания.

Много добавки съдържат активни съставки, които могат имат силен ефект върху организма поради което следва да взимате винаги качествени хранителни добавки за да няма негативни ефекти. Винаги бъдете внимателни за възможността от неочаквани странични ефекти, особено при прием на нов продукт.

Може да следите качеството на хранителните добавки, като спазвате следните няколко осносни съвета за техния прием. Имайте в предвид, че хранителните добавки са сложни продукти. В САЩ и ЕС има установен стандарт за определяне на тяхното качество.  Въпреки всичко е добре преди употреба да говорите с вашия лекар или фитнес инструктор за ефекта от приема на хранителните добавки и вашето тяло.  Записвайте си от кое място сте взели хранителните добавки и е добре то да бъде едно и също като Спортен склад. Запомнете името на продукта и дозата за взимане.

 

2 thoughts on “Хранителни добавки. Какво трябва да знаете?

  1. Мисля, че хранителните добавки отдавна не са „запазени“ за културистите и дори не само и за хората, които тренират. Все по често се приемат от хора, които просто искат да се грижат за здравето си. Тъй като, за жалост, нито плодовете и зеленчуците, нито месото и рибата, вече нямат нутритивните съставки, необходими, за да функционира организмът нормално, все повече хора прибягват към хранителните добавки. И май това скоро няма да е въпрос на избор.

  2. Статията ви е много интересна и се радвам, че ни пишете. Вече наблюдаваме че човек се интересува малко повече от това какво слага в устата си. Виждайки статистиките на децата според, които нашите българчета са в челната класация по затлъстявания е редно да отделяме малко повече внимание на това какво консумират и какво слагат в телата си през деня, докато ние сме на работа. Статията ви е доста информативна и се радвам, че ни пишете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen − twelve =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.