Идеалните маратонки за спортуване и бягане

Гласувайте (1-5)

Конвенционалните спортни обувки не струва

В тази статия ще се опитам да покажа разликите между минималистични и нормалните обувки за спортуване. По-голямата час от хората са свикнали когато бягат първо да стъпват с петата а след това с пръстите, а по принцип трябва да е обратното, от пръсти към пета. Така се смекчава удара при крачката и натоварването на краката е по-малко. Едва ли не някои хора обуват големи и меки маратонки за да може да бягат като мечки :D, което не е много правилно. По-голямата част от обувките днес са изградили тампони и стръмни ъгли на места, които почти принуждават, когато крака удари земята. Осъществяване на прехода към минималистични обувки представлява облекчение на краката и глезените. Това не е лошо но ние сме станали зависими от днешните маратонки и ще ни бъди много трудно да преминем към нови вид обувки.  Това отнема време да се адаптираме към нови движения.

Когато обувките са с дебела подметка,  стъпването върху стъкло или остър камък е не проблем, за това сме свикнали да не внимаваме за такива неща, но ако преминем към новите обувки, ще ни бъди трудно и опасно.

Съвети за преход към минималистични обувки

Тези спортни обувки както споменах по-рано има своите предимства и недостатъци. Сега въпросът е, „Как да направя прехода към леки или минималистична обувка безопасно, ефективно и в най-малък период от време.“ Не трябва да се бърза с прехода защото ако се контузите няма да може да бягане седмици, а ако карате все така, въобще ще се откажете от минималистични обувки.

Изброил съм по-долу няколко съвета, които да ви помогнат да направите прехода към минималистични спортни маратонки по най-добрия възможен начин:

  • Изграждане на здрава основа – да се съсредоточите върху тренировките, които се развиват сила, баланс и стабилност. Една от тренировките е единия стоите на един крак от 30 до 60 секунди, за да пазите равновесие и баланс, докато сте с обувките.
  • Бягане на пътека на кратки разстояния. Така ще може да свикне те с обувките докато сте на безопасно място – стадиона където няма да има камъни по пътя ви. Също може на бягащата пътека във фитнеса, но там е по-неудобно. Ако сте от хората които редовно ходите на фитнес, може да използвате това време за да свиквате.
  • Когато тичате не се опитвайте да ускорявате, още повече рязко! Тичате няколко минути след което да следва по-продължително вървене. Опитайте с различни повърхности – асфалт, бетон, трева… Нека краката ви бавно се адаптират към този нов стил, и вашите мускули бавно стават по-силни