Идеи за отглеждане на овощни дървета

Желаете да създадете и поддържате собствена градина от овощни дървета? Ето няколко съвета, с помощта на които начинаещият градинар може да обогати познанията си за отглеждането на овошките.

Сигурно вече сте наясно какви овошки желаете да засадите и откъде да ги закупите. Помнете: когато транспортирате младо плодно дърво, трябва да държите кореновата му система влажна и скрита от директната слънчева светлина.

Вашите дръвчета закъсняват с плододаването с няколко години?

Може би ви е правило впечатление, че дърветата понякога плододават не ежегодно, а през една година. Все пак, ако оставим едно плодно дърво да ражда изобилие от плодове без прореждане на завръзите, то може да се изтощи и да си даде „почивка“ през следващата година. Поради това е разумно да се разреди плода, когато дърветата имат изобилен цъфтеж и голямо количество завръзи.

Прореждане на плода на овощните дървета

Ако размерът на плодовете е под очакванията ви, това може да се дължи на прекомерно изобилие от плодове върху дървото. Овошката обикновено не може да изхрани всички завръзи, така че прореждането (отстраняване на някои от плодовете) е от съществено значение за отглеждането на големи и качествени плодове при някои видове, като например прасковата и ябълката. За най-добри резултати, не пропускайте тази дейност по плодните дървета в началото на сезона, когато плодът е все още доста малък.

Защита на овощните дървета срещу ябълков червей

Ябълковият червей е изключително опасен вредител по ябълките, отглеждани в домашни овощни градини. Това насекомо е вид муха, която пронизва кожата на узрелите плодове и снася яйца. След пет до десет дни от яйцата се излюпват червеи, които се провиват през плодовете. Тези вредители могат да бъдат улавяни с помощта на лепкави червени сфери-капани. Закачете един капан на всеки сто ябълки в едно дърво.

Защита от други вредители

Има много вредни насекоми, които могат да повлияят на производството на овощните ви дървета. Инвазиите от насекоми – вредители често са циклични и могат да продължат през един сезон, но да не се появят през следващата година. Това помага да се поддържа годишен отчет за производителността на плодовите дървета, така че да можете да идентифицирате проблеми, които продължават повече от един сезон, както и кои дървета са най-податливи на вредители.

Източник: razsadnika.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.