Имотите в България и Европа в периода 2014-2015 г

Гласувайте (1-5)

Според данни на Статистическата служба на Европейския съюз Евростат, цените на имотите в България са се повиши с 2,7 процента в периода от последното тримесечие на 2013 година до последното тримесечие на 2014 година. През първото тримесечие на 2015 година в България също е отбелязан ръст в сравнение с предходното тримесечие в размер на 0,4 процента. За целия Европейски съюз е отбелязан ръст от два и половина процента за периода от края на 2013 до края на 2014 година. Прогнозите са за ръст от минимум 2 процента за територията на ЕС за цялата 2015 година. За 2014 година най-голям ръст на цените на имотите в ЕС са отбелязали Естония, Швеция, Малта и Великобритания с увеличение на цените от около 10 процента и Ирландия с увеличение на цените от над 16 процента. Най-големи намаления на цените са отбелязани в Словения – около 4 процента и в Италия – около 3 процента.

В България през 2014 г най-голям ръст са отбелязали цените на имотите в Бургас, Шумен и Стара Загора – около 4 процента ръст средно. Спад на цените на имотите за същия период е отбелязан в Перник, Кюстендил и Сливен – от 4 до 6 процента.

Трябва да припомним, че в периода от третото тримесечие на 2008 година до първото тримесечие на 2012 година цените на имотите в България непрестанно се понижаваха, както и цените в около половината от държавите в Европейския съюз. След това пазарите започнаха да се възстановяват и днес вече може да се говори за устойчив, макар и неголям ръст на цените. Все пак през пролетта на 2015 година цените на имотите в България са с около 40 процента по-ниски от пиковите цени, които се наблюдаваха през лятото и есента на 2008 година. В средата на 2008 година средната цена на жилищните имоти в България беше около 750 евро за квадратен метър, докато в първите месеци на 2015 година средната цена на жилищата е около 500 евро за квадратен метър. Най-скъпи са апартаментите във Варна и София – средната им цена през 2015 година е между 700 и 850 евро за квадратен метър. Най-скъпи през 2015 година са селските къщи в Бургаска област – средно около 28 хиляди евро за къща.

Популярно остава инвестирането в имоти с цел получаване на доход от отдаване под наем. Към настоящия момент годишния доход от даване под наем на жилище е рамките на 3,5-4,5 процента от стойността на имота. Т.е. при такъв процент доходност инвестицията в имот се изплаща напълно за около 25 години. Най-изгодна е инвестицията в имоти в Бургас, Варна, София, Пловдив и Велико Търново. Фактически това са най-големите градове в България, някои от които са морски курортни центрове и/или университетски центрове. В тези градове лесно може да бъде дадено под наем всякакъв тип и размер жилище. Хората, които наемат жилища в изброените по-горе градове, се делят на няколко основни групи – млади семейства и двойки, които нямат собствено жилище, студенти, български и чуждестранни туристи и курортисти.

Конкретно що се отнася до ваканционните имоти по морето, трябва да се има предвид, че през 2014 година се наблюдаваше отлив на руски туристи и купувачи на имоти, но за сметка на намаляващите руснаци беше отбелязан ръст на туристи и дребни инвеститори в имоти от Украйна, Казахстан, Беларус, Великобритания , балтийските и скандинавските държави. Нищо не подсказва, че тези тенденции ще се променят през летния сезон на 2015 година.

Трябва да се подчертае, че нарастващите цени на имотите в България вървят ръка за ръка със снижаващата се строителна активност, което представлява тенденция от последните 5 години. През януари 2015 година беше отбелязан пореден спад на строителството от процент и половина на годишна база, а през февруари спада достигна около 3 процента. В сравнение с останалите страни от Европейския съюз, България е на предпоследно място по активност в сферата на строителството – след България по този показател е единствено Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.