Интериорно осветление на дома

Гласувайте (1-5)

В зависимост от характера си помещението може да получи по-обилно или по-пестеливо осветление. В спалните обикновено се предпочитат локалните светлинни източници, които създават повече уют и домашно спокойствие. Подобна атмосфера понякога се търси и при тихите приятелски разговори в дневната. Нерядко в такива случаи свещите сполучливо заместват електрическите лампи.

Те могат да се използуват и като допълнение на основното електрическо осветление, при което обикновено се създава обстановка на интимност, а при съответно подреждане — на тържественост. Понякога чрез изкуственото осветление могат да се постигнат светлинни или цветни ефекти, които да изтъкнат отделни детайли от обзавеждането, да подчертаят някои елементи на интериора или просто да създадат приятна атмосфера.

Светлинни снопове могат да се насочват към картини или предмети на декоративните и приложните изкуства, да се подчертава пластиката на отделни мебели чрез характерно странично осветяване и т.н. Светлината може да послужи и за изтъкване на отделни цветни композиции, които при обикновено осветление не биха направили силно впечатление.

За целта могат да се използуват както бели, така и цветни източници на светлина. Много вариантното използуване на помещенията често налага разместване на мебелите в тях, при което някои неподвижни светлинни източници могат да се окажат неподходящи и да наложат съответни преустройства. Това насочва към използване на осветителни тела, които могат без затруднения да следват разместването на основното обзавеждане.

В някои случаи успешно могат да се комбинират двата вида осветление (естествено и изкуствено), като се има пред вид конкретният начин на използуване на помещението. При това е желателно някои определени кътове във всички случаи да получават допълнително локално осветяване. Такива са местата за работа, за посрещане на гости и за хранене, плотовете за работа в кухнята, тоалетните кътове в баните и в спалните.

Подходящи са например лампионите, лампите с щипки или с други механизми за закрепване и настолните лампи 8Mpay. Правилното оразмеряване на електрическото осветление в жилището и удобното разположение на осветителните тела в пространството могат да имат и пряко отражение върху енергийните разходи на семейството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.