Интерстициален цистит – женският медицински мистериозен синдром

Гласувайте (1-5)

Изследванията на Световната Здравна Асоциация милиони хора са диагностицирани с интерстициален цистит. Бройката не може да се установи с абсолютна точност, тъй като за този здравословен проблем няма точна дефиниция. В резултат на погрешна диагноза на симптомите, този проблем все повече започва да се разпространява. От милионите хора засегнати от различните видове цистит, 9 от 10 от случаите се дължат на интерстициален цистит.
Интерстициалният цистит е хроничен болезнен синдром, който обикновено се бърка с обикновена инфекция на пикочните пътища. В по-голямата си част, циститите са причинени от бактерии. Тези бактерии са най-вече от вида Ешерихия коли (в 90% от всички случаи). Интерстициалният цистит, за разлика от всички други, не се свързва с някакъв микроорганизъм и се появява най-вече при жените по време на пери-менопаузата и менопаузата (между 40-те и 50-те години).
Тъй като жените през този период от живота си преминават през толкова много промени, симптомите на интерстициален цистит се сливат с тези на менопаузата и това е една от основните причини за липсата на адекватен преглед и лечение. В повечето случаи, дори жените отидат на лекар те не могат да дадат правилна информация за първоначалната поява, вида на симптомите, в какво се изразяват те, кога се засилват и кога намаляват и често този тип цистит остава почти неразбран.
Как се поставя диагнозата на интерстициален цистит? Учените не са се обединили около една универсална дефиниция. За диагностицирането на проблема се използва вземането на проба от урината, както при останалите видове цистит. Тъй като обаче липсват бактерии и други организми, интерстициалния цистит често се описва като възпаление на пикочния мехур с неизяснена причина.
Симптомите на интерстициален цистит са подобни на останалите видове цистит:

  1. Често и болезнено уриниране, чувство за парене, като дискомфорта се засилва когато пикочния мехур започне да се пълни.
  2. Постоянно чувство за нужда да се уринира
  3. Получаване на лезии и кървене в пикочния мехур
  4. Чувство за натиск и постоянни болки в долната част на корема и гърба, особено около половите органи и в областта на таза.

Урината може да съдържа гной и кръв, но като цяло симптомите могат да варират от човек до човек. Това е един много неприятен период за всяка жена, тъй като заедно с биологичните промени, които настъпват в нейният организъм, тя трябва да се справя и неприятното чувство причинено от цистита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.