Инвестиция в златни монети от Южна Африка

Гласувайте (1-5)

Още от момента на появяването си на бял свят през 1967 година южноафриканските златни монети стават популярни сред инвеститорите заради безупречната си чистота, цена и историческа стойност. Официалното им название е кругерранди, като е комбинация от името на президента на ЮАР в продължение на 4 мандата Пол Крюгер, изобразен на лицевата страна на монетата и името на паричната единица – ранд. На гърба на златните монети е изобразен националния символ на Южна Африка – антилопата спринбок. Съществуват много причини да бъдат избрани именно монетите от злато от черния континент, които инвестиционен инструмент като основни са следните:

Златните кругерранди са желан, макар и не особено ценен, екземпляр към нумизматичните колекзции и портфолиото на инвестиционно злато, именно поради тяхната значително по-голяма устойчивост на надраскване и износване дължащо се на състава им от 91.67 процента злато и 8,33 % сребърно-медна сплав. Това дава на южноафриканските златни монети превъзходна здравина и дори при не особено внимателно отношение, запазват добрия си външен вид по-дълго време.

В кругеррандите има една тройунция злато от черния континент, което наред с цената си дава и известна доза екзотика на инвестицията в тези златни монети. Закупувайки кругерранди инвеститора може да е на 100 % сигурен в тяхната абсолютна ликвидност, която може да реализира стойността им по всяко време, ако обстоятелствата го налагат. Именно златните монети от Южна Африка са сред най-популярните от своя вид и ежедневно големи количества от тях сменят собствениците си по целия свят.

Ако сте решили да добавите злато в инвестиционни си портфейл повечето консултанти биха ви препоръчали да го направите под формата на златни монети, а не като златни кюлчета, поради това, че много по-лесно се съхраняват и пренасят, освен това могат да се продадат на части за разлика от кюлчетата.

Основно предимство на кругеррандите е тяхната ниска надценка спрямо другите монети със същите теглови характеристики. След като по политически причини до 1994 година тази монета е била нелегална, днес тя е без конкуренция сред инвеститорите. Кругеррандите са отличен начин за пренасяна на състояние от едно място до друго, защото се приемат, ценят и търсят по цял свят. Това може да се окаже важно предимство за хората живеещи в нестабилни икономически и политически райони на планетата.

От нумизматична гледна точка златните африкански монети не са кой знае колко привлекателни на първо място със семплия си дизайн и на второ с огромното количество отпечатани такива. За това ако търсите красиви златни монети те едва ли ще бъдат вашия избор, но ако търсите инвестиционен инструмент с множество предимства златните кругерранди са именно това, което търсите

10 thoughts on “Инвестиция в златни монети от Южна Африка

  1. Интересна комбинация от плъгини…това с предположенията ме разби и все пак, ако се стигне до грешно изписване, то мисля, че човек ще поправи думи, по-дълги от 5 знака 😉

  2. Svejo: Честита пролет! Слънце, цветове и настроение за всички! (thumb up) (thumb up) (thumb up) (thumb up) 🙂 🙂 🙂 🙂

  3. Svejo: Съществуват много причини да бъдат избрани именно монетите от злато от черния континент, които инвестиционен инструмент като основни са следните:

  4. Svejo: Съществуват много причини да бъдат избрани именно монетите от злато от черния континент, които инвестиционен инструмент като основни са следните:

  5. Svejo: От нумизматична гледна точка златните африкански монети не са кой знае колко привлекателни на първо място със семплия си дизайн и на второ с огромното количество отпечатани такива. За това ако търсите красиви златни монети те едва ли ще бъдат вашия избор, но ако търсите инвестиционен инструмент с множество предимства златните кругерранди са именно това, което търсите 🙂 🙂 🙂 🙂 (thumb up) (coffee) 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.