ISO 9001 Сертификат

Гласувайте (1-5)
Един от най-важните критерии за оценяване на успеха на един бизнес е ефективно да управлява компанията, така че да се постигнат целите на оптимална цена и да бъде в състояние бързо да оценят ефективността.

Процес на мениджмънта, заедно с други аспекти на управлението, включително концепция като управление на качеството, при които то се разбира от системата за контрол, която е създадена и функционира, за да се гарантира правилното и постоянно качество на продуктите, строителството и услугите. Важно е да се отбележи, че нейното изпълнение е оценена не само от гледна точка на качеството на стоки или услуги, но от гледна точка на ефективността на системата за управление. С други думи, системата за управление на качеството (СУК) се характеризира не от работата на дружеството на пазара, и пълнотата на постигане на целите, формулирани от ръководството.

 

Сертификация по ISO 9001 Система за управление на качеството

QMS поема един подреден и строго регламентирана списък от процедури, които са подходящи при тези специфични икономически условия, които са разбираеми и приложими за най-добрите управленски персонал, както и за всички останали служители. В момента има голямо разнообразие на стандарти в областта на СУК, най-важните от които е международния стандарт на ISO 9001, разработен от Международния комитет по стандартизация.

 

Какво е стандарт ISO 9001?

ISO 9001 – нормативен документ с международно значение, относно определяне на основните изисквания за съвременни технологии в областта на управление на предприятието като цяло. Въвеждането на тези технологии помага да се създаде добра организация на дружеството и осигуряване на стабилни и постоянни характеристики в качеството на продукцията.

 

Което издава удостоверения ISO 9001?

Специализирани центрове за акредитация предоставя удостоверение на ISO 9001, за да се потвърди съответствието с приложимите административни процедури, установени от изискванията на фирмите и стандарти в областта на контрола върху производството и други процеси. Стандартната процедура на сертифициране за съответствие с ISO 9001 включва следните стъпки:

 

Стъпки за получаване на сертификат ISO:

– Попълване на заявление за сертифициране;

– Изготвяне на списък на документите в съответствие с изискванията на центъра за акредитация;

– Сключване на договор за сертифициране;

– Център за акредитация, експертите на СУК на дружеството;

– Подготовка, ако е необходимо, коментари в организирана система и препоръки за неговото ревизиране за управление на качеството;

– Образуване на заключения относно спазването на изискванията на ISO 9001.

 

Изисквания за предприятието

Списъкът на документирани процедури, установени от ISO 9001, които следва да бъдат установени в компанията, включва следните аспекти:

– Наличието на изградена система от документи и записи за управление;

– Наличието на разширената система за анализ счетоводна и управленска информация;

– Системата за вътрешен одит на вътрешния контрол;

– Система за коригиращи и превантивни действия.

 

В случай на спазване на стандартите и процедурите, установени от ISO 9001, се издава удостоверението за одит за съответствие със системата за управление на качеството.

 

Какво прави присъствието на ISO сертификат?

 

Получаване на удостоверение за съответствие с ISO 9001, значително допринася за имиджа на компанията на пазара и доверието на инвеститорите и потенциалните партньори. Важно е да се отбележи, че в някои случаи наличието на такъв сертификат е предпоставка за изпълнението на определени дейности, с членство в специализирани организации за саморегулиране. В случая на фирми, участващи в търга за държавна поръчка, наличието на такъв сертификат може да бъде значително конкурентно предимство.

 

ISO 9001 сертификат за съответствие се издадава за срок от три години. Това допълнение към системата на ISO предвижда годишен контрол инспекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Не съм робот! *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.