История на дамската риза през вековете

Гласувайте (1-5)

От ерата на древния родово-общинен строй и откриването на лена като материал за изработване на плат, човешката раса неизменно се опитва да изглежда добре в облеклото си. Естествено, еволюцията на дамските и мъжките дрехи е дълъг процес. Дълъг, колкото и историята на самото човечество. Ще е трудно да се различат или обособят отделни периоди, но ще се опитаме накратко да ви представим четирите епохи, които според нас дадоха тласък в развитието на облеклата.

Римската империя. Древен Рим е фундаментът на цялата ни позната западна цивилизация. От законите до строителството – почти всичко сме взаимствали от знанията на древните римляни. Облеклото, разбира се, не е изключение. Дългата тога се използва и до ден днешен като задължителен атрибут в съдебната зала – както от съдийския състав, така и от представляващите страните адвокати. Туниката също е измислена от римляните като опростена ежедневна дреха – впоследствие и възприета като част от облеклото на римския легион.

Ренесанс. За всички, които са любопитни – периодът започва приблизително от XII век и завършва през XVII век след Христа. Окачествен е като най-големия бум на литература, изкуство и архитектура в Европа. Тогава мъжката туника и дългите чорапи стават формално облекло в английският и френски двор. Комбинират се с елек от естествена кожа или везани с полускъпоценни камъни материи. Дамските тоалети са стриктно дълги рокли с висока яка, обилно допълнена с дантела.

Хипи движението през 60-те. Да, колкото и странно да изглежда, хипи движението за свобода и респективно пънк модата във Великобритания през 70-те години на миналия век дефинират модата за десетилетия напред. Изразът на желание за свобода и бунт срещу установените норми се пренася и върху облеклото – въпреки диаметрално заложените желания на двете течения.  Културата на шейсетте години търси любов и равенство, а пънкът е чиста форма на социално неподчинение.

Днешни дни. Не можем да не се съгласим – всяко ново и модно нещо всъщност е добре забравено старо. Последните десетина години модата просто копира и доразвива всяка добра идея, която вече се е реализирала през 60-те, 70-те и 80-те години. Рядко срещаме новаторство и свежест в новите колекции дамски ризи, блузи или връхно облекло. Но, както е прието да се казва в такива случаи – „Се ла ви“. Явно и това ще трябва да изтърпим в годините на социалните медии.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

seven + 13 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.