Изграждане и ремонт на ВиК инсталация

Гласувайте (1-5)

ВиК инсталациите са важен компонент при ремонта на апартамент или къща, от чието качество зависи по-нататъшният комфортен живот на неговите собственици. Лошо изпълнените тръбопроводи или недостатъците в свързването на водопроводното оборудване могат да доведат до неприятни изненади – в бъдеще ще трябва да се върнете към вече завършения етап, свързано с допълнителни финансови и времеви разходи, да не говорим за неудобството, свързано с всякакви ремонтни дейности.

ВиК инсталациите, независимо къде се извършват, в жилищни или търговски помещения, са много сложен и отговорен етап от ремонта, така че е по-добре да поверите изпълнението им на опитни професионалисти.

Видове водопроводни инсталации.

Всички водопроводни инсталации могат да бъдат разделени на две основни категории:

  • Водопровод  за домакинство. Инсталира се в жилищни помещения (апартаменти, къщи и др.);
  • Обществен. Използва се на обществени места, като търговски центрове или гари.

Основната разлика между тези две категории е, че професионалните водопроводи са предназначени за много дълго и често използване, което се характеризира с висока посещаемост на обществените места. Домакинският не може да издържи на такива натоварвания, но той не е предназначен за това.

Най-популярните водопроводни инсталации в дома включват душове, тоалетни, мивки и др.

На пазара се предлага и многофункционално оборудване. Това например са модерни хидромасажни вани и душ кабини, в които е интегриран телефон, радио, телевизор…

Основните видове водопроводни работи.

Основните работи, свързани с водоснабдяване, канализация, водопроводно оборудване, обхващат:

  • Подмяна на водопроводни и канализационни тръби;
  • Монтаж на оборудване;
  • Монтаж на отоплителна техника и радиатори;
  • Монтаж на подово отопление и водно отопление;
  • Полагане на външни инженерни мрежи.

Подмяна на водопроводни и канализационни тръби.

При извършване на този вид работа съвременните майстори използват пластмасови или металопластични тръби. В същото време трябва ясно да се знае, че за системи за студена и топла вода се използват различни тръби. Преди започване на работа се изготвя подробна схема за полагане на новата водоснабдителна система. Този подход улеснява работата; тръбите могат да се режат според размерите в проектираната схема. За рязане на тръби, водата в които се използва за питейни и битови нужди, се използва специален инструмент – тръборез.

Когато ще извършвате подмяна на тръбите на канализационната система, началният етап е закупуването на нови тръби. Тук си струва да се отбележи, че тръбите, предназначени за тоалетната, трябва да имат диаметър на напречното сечение 100 мм. За останалата част от водопроводното оборудване могат да се използват тръби с диаметър 50 мм. За подвеждането на дренажната система към тоалетната чиния най-често се използва гофрирана тръба.

Работата по канализационни и водоснабдителни системи завършва с етапа на въвеждане в експлоатация. За да направите това, към системата се подава вода, след което всяка връзка се проверява за херметичност и проходимост. Проверява се работата на цялото инсталирано водопроводно оборудване.

Монтаж на оборудване.

Друг вид ВиК работа е инсталирането на оборудване: смесители, вани, мивки, сушилни за кърпи и др.

Смесител

Този елемент от ВиК системата може да се монтира на умивалници и мивки в бани и кухни, както и на вани. Монтажът включва монтиране на смесителя на височина най-малко 15 см над нивото на мивката, където трябва да излизат тръбите за водоснабдяване. Работата включва и свързване на смесителя към системи за топла и студена вода.

Мивка

При монтажа на мивката се свързват смесителят, дренажът, сифонът и преливникът. Мивките могат да бъдат от различни модели: с пиедестал, вградени в плота и др.

Вана

Монтира се както на пода на помещението, така и на специален подиум. При инсталиране на този тип водопроводно оборудване се използват специални крака, които ви позволяват да регулирате височината и наклона на ваната спрямо пода. Комплексът от работи включва свързване на смесител, канал, противоточна система и др.

Тоалетна

Тоалетната чиния може да се монтира както на пода, така и висяща на стената. Във втория случай се извършва подреждането на носещата рамка, върху която се крепи цялата конструкция. Когато се монтира на пода, подовата повърхност се изравнява; тоалетната се фиксира с винтове или специално епоксидно лепило.

Резервоар (казанче) за промиване

Този тип оборудване е два вида: свързано към тоалетната (моноблок) и поставено отделно. При монтиране вътре в стената, само бутона за източване остава видим, останалата част от конструкцията е скрита. Когато инсталирате отделен резервоар, той трябва да бъде разположен на удобна височина за по-лесно използване.

Биде

Бидето може да се поставя както заедно с тоалетната чиния, така и отделно от нея. Ако има нужда от комбиниране на два вида оборудване, тогава е възможно да се монтира тоалетна чиния с вградено биде. Този подход позволява водата за лична хигиена да се отстранява през малка тръба.

Бидето може да се монтира както и тоалетната – във висящ или подов вариант.

Монтаж на допълнително оборудване.

Система за пречистване на водата

Процесът на инсталиране на системи за пречистване на вода зависи от използвания филтър. Филтрите, предназначени за грубо почистване, обикновено се монтират на входните тръби в началото на инсталирането, на тези места, където водоснабдяването се разпределя до най-важните точки на апартамента или къщата: кухня, баня и т.н. Възможно е инсталиране на филтри на чучура на крана.

Филтрите за осигуряване на чиста питейна вода обикновено се монтират под кухненската мивка с отделен изход на кран.

Уреди

При свързване на домакински уреди, като съдомиялна, пералня и други, оборудването се присъединява към водоснабдителната и канализационната система, като се извършват и необходимите електрически работи.

Монтаж на отоплителна техника и радиатори.

Този вид работа включва монтаж на радиатори, свързване на бойлери за отопление и др. Трябва да се изпълнява изключително от квалифицирани специалисти. Не се препоръчва да извършвате тази работа сами.

Монтаж на под с водно отопление.

Подовото водно отопление е трудно за монтаж и свързване, но в същото време е най-издръжливата отоплителна система в апартамент или къща. Ако то се извърши правилно, ще ви служи до 50 години (или дори повече). Тази система може да се монтира самостоятелно, но ако не сте уверени в способностите си и се страхувате, че в бъдеще могат да възникнат проблеми, които ще доведат до мащабни ремонтни дейности, по-добре е да се свържете с професионална организация, която ще помогне за изготвянето на проекта, закупуването на всички необходими компоненти и процеса на инсталиране.

Полагане на външни инженерни мрежи.

Изграждането на водопроводна мрежа за къща е важен етап, от който зависят комфортните условия на живот в бъдеще. Системите за топла и студена вода, както и канализацията в къща, не трябва да се подценяват. За да получите 100% резултат, е необходимо да използвате само висококачествено оборудване: тръби, съединители, кранове и т. н. Само професионално оборудване, съчетано с качествена работа, може да гарантира, че цялата инженерна мрежа ще работи без проблеми в продължение на много години.

Тук може да се добави изграждане на септична яма, проектиране и монтаж на автономна канализационна система и други подобни…

Имате нужда от качествен водопровод за вашия дом? Искате да инсталирате отоплителен котел в офис или жилище? Нуждаете се от водопроводчик?

Нашата компания предлага на своите клиенти пълен набор от водопроводни работи с различна сложност, включително услугата „водопроводчик спешно в София„. Професионалният ни екип бързо и ефективно ще извърши всякакъв вид работа: от свързване на душ кабина до изграждане на нова канализационна система. В работата си използваме само най-качествените материали и оборудване, което ни позволява да постигнем високи показатели.

Предлагаме и договор за ВиК работа „до ключ“. Това включва:

  • Проектиране на нова система;
  • Доставка на цялата необходима ВиК техника;
  • Демонтаж на стари и монтаж на нови елементи на системата (работа с водоснабдителни системи, канализация, водопроводно оборудване и др.).

Ако проявявате интерес, можете да се свържете се с мениджърите на компанията на посочения в сайта телефон.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nine − nine =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.