Източна Европа вече усеща влиянието на климатичните промени

Гласувайте (1-5)

Въздействието на изменението на климата върху региона на Източна Европа и Централна Азия ще бъде по -значително от очакваното, а страните от региона не са в състояние да се адаптират успешно към изменението на климата. Нямат добро обособени стратегически програми и проекти.

В доклата за климатичните промени от световната банка –  „Адаптация към изменението на климата в Европа и Централна Азия“, отбелязват, че възможностите за адаптация са намалени поради незадоволителната организация на опазването на околната среда през съветското време и поради лошото състояние на инфраструктурата.

„Изминаха почти три десетилетия от разпадането на Съветския съюз и разделянето на някои държави в Централна и Източна Европа, но миналата незадоволителна защита на околната среда и неоправдано надута инфраструктура в страни извън ЕС са изпълнени с опасни последици. Тези страни стават болезнено уязвими дори от последиците от скромното изменение на климата“, казва авторът на доклада Мариан Фей, цитирана в съобщението на банката.

Повишаване на температурите в Източна Европа

Учените алармират, че регионът вече изпитва последиците от изменението на климата. По-специално, променливостта на времето се е увеличила, температурите са по-високи от обичайното, екстремните събития са станали по-чести: суши, наводнения, рязко настъпване на топлина, както и силни бури и горски пожари.

От началото на 20-ти век средните температури в региона вече са се увеличили с 0,5 градуса по Целзий на юг и с 1,6 градуса на север (в Сибир). До средата на 21-ви век се очаква температурите да се повишат с 1,6-2,6 градуса, като се очаква по-значително повишаване на температурите в северните ширини.

В южната част на региона изменението на климата ще бъде най-забележимо през лятото, като броят на горещите дни ще се увеличи с 22-37. До средата на 21 -ви век държави като Полша или Унгария, по брой горещи дни с температури над 30 градуса, биха могли да се изравнят с тези на Испания или Сицилия.

Климатичните промени на планетата Земя

„Повишаването на температурите засяга голяма част от планетата Земя… бързото топене на ледниците и намалените снеговалежи през зимните месеци. Много държави вече страдат от наводнения през зимата и суши през летните месеци – Югоизточна Европа и Централна Азия са изправени пред сериозен недостиг на вода. Спасените животи от по -меките зими могат да бъдат пометени от изблици на непоносима лятна жега“, казва Фей.

В доклада се отбелязва, че изменението на климата може да повлияе на морското равнище. Поради това може да пострадат бреговете на Полша, Хърватия, Албания и Турция. Повишаването на нивото на водата в Черно море вече застраши множество пристанища и градове в крайбрежните райони на Русия, Украйна и Грузия. До средата на 21-ви век поради изпарението нивото на водата в Каспийско море може да спадне с шест метра, което ще се отрази негативно на рибните запаси и крайбрежната инфраструктура.

„Понеже водата беше необходима за напояване на нивите, реките, захранващи Аралско море, бяха пренасочени в пустинята за отглеждане на ориз, плодове и памук. Узбекистан се превърна в най-големия износител на памук в света, но цената беше загубата на ресурси на Аралско море“, се казва в съобщението от световната банка.

Световната банка алармира за климатичните промени

Фей отбелязва, че очакваните селскостопански ползи от затоплящия се климат и обилните валежи в Казахстан, Русия и Украйна „бледнеят на фона на високите производствени разходи и ниската производителност в региона“.

Експертите от Световната банка обаче смятат, че в следващите 10-20 години Европа и Централна Азия могат да засилят способността си да издържат на климатичния шок, като подобрят своята инфраструктура и системи за опазване на околната среда.

По-специално, адаптирането към изменението на климата ще изисква инвестиции в мониторинг на времето и водните ресурси, изграждане на капацитет за тълкуване на климатичната информация, институции, които ще трябва да подкрепят прилагането на мерки за адаптиране както на големите компании, така и на малки фермери към изменението на климата, и стратегии за създаване стимули за информиран и проактивен отговор на предизвикателствата на изменението на климата.

Източник: http://www.nauchensviat.eu/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.