Кафе на зърна – какви са различните видове?

Гласувайте (1-5)

Веднъж изпечени  всички кафе на зърна изглеждат по почти един и  същ начин за обикновенните хора. Но знаете ли, че всъщност има десетки различни сортове кафе на зърна? Само един истински познавач и специалист по кафето може да направи разлика между различните сортове изпечено кафе на зърна.

Макар, че когато става дума за дневната ви  чаша кафе има наистина само два вида, които са от значение: Арабика и Робуста. Това са двата основни вида кафе на зърна отглеждани за пиене, които изминават дълъг път докато станат това вълшебно нещо, което ние наричаме кафе.  Има много разновидности на кафеени  растения, но тези два сорта кафе на зърна са най-важните от търговска гледна точка. Има и трети вид Либерика- Liberica (от Либерия), но на световния пазар то е маловажно.

Кафе на зърна Арабика и  Робуста са двата основни сорта, които се използват  в чист вид или в кафе смеси / блендове. Плодовете  кафе на зърна приличат на черешовите плодове. Семената им са обхванати от различни слоеве кожа, като всички слоеве имат своите специфични роли. Преди процеса на печене, всички тези слоеве/кожи трябва да бъдат премахнати. Понякога има кожи/слоеве, които остават. Има много страни производителки на кафе на зърна и многобройни видове аромати, които могат да бъдат приложени към семената чрез печене.Обработката на кафе на зърна става по два начина: мокра обработка и суха обработка.

Каква е разликата между двата сорта кафе на зърна?

Разликата е значителна  и е полезно да се знае при избора на кафе. Двете разновидности кафе на зърна  се различават по вкусови характеристики, аромат, условия на отглеждане, цена.

Кафе на зърна Арабика-основни характеристики

Кафе на зърна Арабика е специален сорт, тъй като  има четири хромозомни набора и около 90 ароматни вещества. Докато Робуста и Либерика  имат два хромозомни набора и само около 4 ароматни вещества . Повече от 70 % от световните кафе култури са кафе на зърна Арабика, но много от тях не са най-високо качество. Вкусът на кафе на зърна Арабика може да бъде различен, в зависимост от локацията и мястото на отглеждане. Примери за вкусове могат да бъдат тези, които са подобни на плодове (Етиопското кафе), земни (Индонезия и Индия), шоколад или цитрусови плодове (Централна Америка).  Може би това има нещо общо с цялата любов и грижа зад всяко растение. Кафе на зърна Арабика се счита за най -високото качество кафе и е посочено като гурме кафе. Неговата киселинност е по-висока, което е много ценено от кафе любителите и експертите.

Кафе на зърна Робуста

Този сорт в миналото се е  наричал “Сanephora. Неговите вкусови качества  не са толкова добри, колкото тези на кафе на зърна Арабика, но пък е по-силно кафе.  Противопоставящ се на по-деликатната Арабика, сорта Робуста кафе на зърна е с леко дървесен, по – горчив и стипчив  вкус. Премиум качеството на продуктите от сорт Робуста  се използват повече за еспресо смеси. Кафе на зърна  Робуста дава повече плодове и има по-ниска цена.Расте добре при ниска надморска височина и е по-устойчив сорт на болести. Кафе на зърна Робуста   понякога могат и да бъдат сравнени с Арабика. Но е по – трудно да се намерят качествени зърна от този сорт. В много случаи се използва като компонент за подобряване на някои италиански стил еспресо кафе смеси / блендове.

Кафе на зърна Робуста се отглежда  предимно в Индонезия, Западна Африка, Бразилия, и Виетнам. Това е второто най-широко култивирано кафе и представлява 30% от световното производство на кафе. Робуста е по-евтин сорт за отглеждане и обработване от  Арабиката. Зелено кафе на зърна  Робуста струва около половината от цената на сорта Арабика зелено кафе на  световния пазар.

 Използва се от много търговски кафе фирми като основа за разтворимо кафе. Кафе на зърна Робуста има високо съдържание на кофеин и като цяло по – ниска  киселинност и аромат от Арабика кафе на зърна.

Кафе на зърна Либерика –  Liberica

Този  растителен кафе вид е роден в горите на Либерия и Кот д’Ивоар и се характеризират с доста плоски и неравномерни по големина  зърна. Неговите плодове така наречените cherries са много по – големи в сравнение с кафе на зърна Арабика и Робуста. Liberica кафе на зърна е сравнимо с Робуста като качество. Liberica кафе на зърна не е толкова широко разпространено, като сортовете Арабика и Робуста , търсенето е много ниско, поради неговите вкусови характеристики.  Liberica кафе на зърна се отглежда с търговска цел в Малайзия и в Западна Африка, но много малки количества в действителност се търгуват на международните борси. Вкуса на  Liberica кафе на зърна е характерен и се счита за ниска стойност. В  своите позитиви Liberica кафе на зърна включва: по- висока устойчивост на паразитни атаки, два пъти по големи кафе зърна, и има добра реакция катоо присадка за получаване на нови сортове кафеени дървета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.