Как бабъл чаят завладя Азия

5/5 - (1 vote)

Кремообразен, сладък, ароматен чай с топчета от тапиока на дъното на висока чаша – това е класическият бабъл чай с балончета. Пие се през специални дебели сламки, с които можете да вземете отдолу заветните топчета от тапиока. Тази на пръв поглед проста рецепта, известна от повече от 30 години, сега придобие нов облик благодарение на екзотичните плодове.


Има няколко истории за произхода на бабъл чая. Със сигурност е известно само, че bubble tea се появява през 1980 г. в Тайван, но придоби популярност едва през 2006 г., когато тайванската компания Ya Ming Tian Di отвори първия си магазин Hello Lemon в търговски център в Шанхай. През същата година тайванската Yi Ke International Food влиза в Китай с марката Coco и отваря 500 магазина за три години. През следващите 20 години културата на бабъл чая се разпространи в Югоизточна Азия, Великобритания, Канада и крайбрежието на САЩ. Coco отваря 32 магазина в Ню Йорк, а Hello Lemon вече е представен в Бостън, Лос Анджелис и Торонто.

За разлика от традиционните китайски чайни, магазините предлагащи бабъл чай, могат непрекъснато да създават нови вкусове и са лесни за франчайз вериги. Bubble tea веригите са разпространени основно в икономически развитите крайбрежни региони на Китай. Но инвеститорите виждат голям потенциал и оценяват китайския пазар на над 100 милиарда юана (15,5 милиарда долара).

Компаниите могат да привлекат сериозни инвестиции. И така, през 2016 г. Hey Tea привлече над 100 милиона юана (15 милиона долара), Nai Xue Tea – 120 милиона юана (18,6 милиона долара), Yi Dian Dian Tea – 700 милиона юана (108,7 милиона долара) инвестиции. Първоначалната инвестиция в откриването на обект Yi Dian Dian, с изключение на разходите за наемане на помещения, е около 400 хиляди юана (62 хиляди долара). Франчайзът на Коко за отваряне на 6 точки ще струва средно 1,5 милиона юана (233 000 долара).

Популярната днес в Китай верига Hey Tea се е разраснала от малък магазин в странична улица в град Дзянмен, провинция Гуангдонг. За 5 години Hey Tea се превърна във верига от 80 магазина в 13 града в Китай. В Пекин или Шанхай купувачите могат да се редят на опашки с часове за чаша от желания чай. Всичко заради тайната съставка – тапиока с кашкавал. За да получат кремообразна пяна с дебелина около 3 см, смесват прясно мляко и крема сирене. Компанията се позиционира като модна марка и предлага качествен продукт на потребителите, които искат да водят здравословен начин на живот.

Популярността на Hey Tea е отличен пример за така наречения вирусен маркетинг, обяснява Caixin. От една страна, клиентите идват за да опитат вкусна напитка, а от друга, за да си направят селфи с чаша балонче и да качат снимка в мрежата. Днес компанията продава 2-3 хиляди чаши балонче на ден в двата най-големи обекта в Пекин. Цената на напитката е средно около 30 юана ($ 4,5).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.