Как да изберем най-подходящата пречиствателна станция?

Гласувайте (1-5)

Би било нормално и логично всяка човешка дейност, извършвана в 21 век да е обмислена, планирана, разумна. Подхода и отношението към екологията, природата и естествените водоизточници. Логично би било взимането на решение за инвестиране на средства в пречиствателни станции да бъде равностойна стъпка на процеса на строителство или ремонт. Още по-важно е да се планира разположението и вида на пречиствателната станция, която ще се монтира и закупи.

В процеса на планиране на разположението обичайно се използват два подхода – блоковата и тази на функционалната компановка (планиране на положението на отделните главни компоненти или детайли на един предмет.)

Блоковата компановка се смята за по-икономически изгодно решение. При нея всички процеси се осъществяват в общ блок. По правило тази система се характеризира с по-малко заемане на площ. В тази система се използват общите стени на съседни компоненти от съоръжението, като по този начин се съкращава и икономисва дължината на различните тръбопроводи, канали и други елементи. Като плюс на блоковите станции се счита възможността за лесно разширяване на станцията с нови блокове, без това да оказва някакво влияние върху вече работещите модулни блокове.

Като недостатък на блоковата компановка може да се посочи зависимостта на някои отделните съоръжения, което може да бъде проблем при извършването на ремонт на отделен елемент – т.е. може да се наложи спирането на цялото пречиствателно съоръжение.

Функционалната компановка се смята за много по-гъвкава по отношение на експлоатацията си. Изключително подходящ е за райони с неравномерна топография. Удобни са при необходимост от разширяване на отделни елементи, не е нужно едновременно с разширяването на отделен компонент да се разширяват и другите.

Обичайно се комбинира с други по вид пречиствателни съоръжения. Изключително удобни са при съвместната дейност със съоръжения включващи механизми за първичните и вторичните утаители и биохимични реактори.

Напълно в реда на нещата е основните съоръжения (пречиствателни станции) да бъдат комбинирани с редица допълнителни елементи, които да допринасят за по-ефективното пречистване на водата. Сред някои необходими елементи, които е почти задължително да присъстват към пречиствателната станция са:

Системи за равномерно разпределение на отпадните води и утайките между отделните пречиствателни съоръжения и стабилизаторите за утайка;

Качествени устройства за изключване, изпразване и изчистване на различните съоръжения;

Съоръжения за измерване на количеството на пречистваните води, количеството първични утайки и изразходван въздух.

Разбира се има голям избор от различни допълнителни устройства. Важното е да се намери специалист в областта, който да разясни кой вид пречиствателна станция е най-подходящ за всеки конкретен случай, както и какви допълнителни съоръжения има смисъл да бъдат инсталирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × three =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.