Как да намалим консумацията на вода в кухнята и банята?

Гласувайте (1-5)

Искате да спестите вода, без да променяте начина си на живот? Няколко устройства ще помогнат за това: те ще намалят консумацията на вода по такъв начин, че дори няма да го забележите. Прочетете повече за тях в статията! 

Спестяване на вода в кухнята

Аератори за смесители

Те ще помогнат дискретно да се намали количеството вода, която тече от чешмата. Това е първата и най-лесната стъпка към спестяванията.

Аераторите за смесители от гледна точка на дизайна са два вида: вътрешни и външни. Монтирайте първия вид, ако не искате да свиквате с нови неща. Устройствата от втория вид ще се харесат на тези, които ценят удобството и очакват по-значителни икономии.

 • С вътрешна инсталация. Такива дюзи се завинтват в смесителя и намаляват консумацията на вода поради дисперсията: течността се смесва с въздуха, налягането се понижава, струята става по-мека и пенеста.
 • С външен монтаж. Работят на същия принцип като вградения аератор, но в няколко режима. Това може да бъде:
  • Конвенционална аерация с 30-40% спестявания. Ако разходът на вода от крана е средно 17 l / m, с дюза той ще спадне до 10,2 l / m.
  • Спрей ефект със спестявания от 60–80%. Дебитът се намалява от 17 l / m на 3,4 l / m. В този режим капчиците се разбиват на по-малки частици, като по този начин покриват по-голяма площ. Водата, която обикновено се използва за измиване на няколко съда, е достатъчна за пълна мивка на съдове.
  • Режим с пълен поток, в случай че се нуждаете от мощно налягане на водата.

Съвет:
Най-надеждните аератори са изработени от месинг, траен и практичен материал. Месингът трябва да бъде хромиран или никелиран за защита от корозия.

Спестяване на вода в банята

Водоспестяващи дюзи

Искате ли да пестите вода, докато се къпете? Обърнете внимание на водоспестяващите дюзи, които се монтират на мястото, където маркучът за душ е прикрепен към смесителя или между маркуча и душовата глава. Такива устройства имат два положителни ефекта наведнъж:

 • По-малко вода. О-пръстен вътре в дюзата регулира налягането, намалявайки го с до 50% (до 6 l / m).
 • Стабилна глава. Потокът на водата остава същият, независимо от това как се променя налягането във водопроводната мрежа. Дюзата компенсира разликите от 1 до 10 бара.

Съвет:
Най-трайният вариант би бил хромиран месингов продукт, въпреки че на пазара има и модели от пластмаса или каучук.

„Икономични“ душ глави

Друг работещ вариант са душ главите, които намаляват налягането на водата. Те могат да комбинират две технологии едновременно: аерация и компенсиращ клапан.

 • Аерация (спестявания до 30%). Въздухът влиза през специални отвори, а впоследствие се смесва с вода и „разрежда“ потока.
 • Клапан (спестявания до 50%). Задържа и стабилизира главата, компенсирайки спада на налягането. Определени модели предлагат няколко режима, благодарение на които можете да регулирате водата по ваше желание.

Съвет:
Купете глави, изработени от трайни, устойчиви на износване материали, които не са обект на корозия и образуване на котлен камък. Хромиран или хромиран / никелиран, устойчив на удар пластмасов уред е добър избор.

Смесители с един лост

Както в кухнята, така и в банята можете да монтирате смесител с един лост. Защо да го предпочетем?

 • Удобно управление. Необходимата температура и налягане се регулират по-бързо – буквално с едно движение на ръката! Това ви позволява да спестите до 30% от общия обем вода.
 • Доставка на студена вода. Ако лостът е в централно положение, от чешмата ще тече студена вода, която може да се направи малко по-топла. Това ви позволява да спестите 10-15% топла вода, което е важно: разходите за получаването й са значително по-високи.
 • Еко-ефект. Някои смесители са оборудвани с еко-функция – вграден аератор, който намалява количеството вода, изтичаща от крана, без да влияе на налягането.

Съвет:
Изберете кранове от хром или никелиран месинг. От гледна точка на дизайна е по-добре да се даде предимство на касетъчен смесител с едно лостче, който за разлика от смесителя с топка се отличава с дълъг експлоатационен живот и по-голяма надеждност.

Контролен списък за спестяване на вода

Не е нужно да изпитвате лишения, за да плащате по-малко за вода. Достатъчно е да преминете през следните точки:

 • Проверете изправността на водопровода, отстранете дори малки проблеми.
 • Сменете двуклапанния смесител с едноръкохватков смесител, ако е необходимо.
 • Инсталирайте пестящи вода дюзи на маркуча за душ.
 • Изберете подходящия тип аератор и го монтирайте в крановете на кухнята и банята.
 • Не подценявайте състоянието на водомера!

Бъдете сигурни: направените инвестиции ще се изплатят, а сметките за жилищни и комунални услуги вече няма да ви плашат с неочаквано големи суми.

Източник – Za-Bania.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.