Как да напиша имейл за кандидатстване за работа

Гласувайте (1-5)

Имейлът за кандидатстване за работа, заедно с добрата автобиография, е отражение на компетентността, професионализма и опита на търсещия работа. Ако се опитвате да си намерите работа и искате да се откроите, трябва да се погрижите дори за най-малкия детайл, и да отделите малко време за изпълнение на всички онези задачи, които могат да ви помогнат да го постигнете с успех.

Преди да започнете писането на имейла, прочетете внимателно всички изисквания на офертата за работа, изготвени от въпросната компания. Уверете се, че отговаряте на тези изисквания и че както вашето CV, така и вашата автобиография се адаптират към посочения профил и напълно отговарят на изискваното ниво. Също така проверете дали са посочени инструкции какви и колко документи трябва да прикачите в имейла.

Самият имейл трябва да бъде добре организиран и представен. Първо, трябва да въведете съответния отдел или имейл адреса, посочен в офертата за работа, след това в секцията „Тема“ напишете позицията, за която кандидатствате. В съдържанието на имейла трябва да включите името на лицето за контакт от обявата за работа, длъжност, фирма и имейл адрес, за да стане ясно към кого се обръщате.

Опитайте се да направите имейла персонализиран, обръщайте се към въпросното лице в учтива форма с господине или госпожо. Представете се в няколко реда, като не пропускате пълното си име, целта на този имейл и конкретната позиция, за която кандидатствате. Съсредоточете се върху описанието на вашия опит и професионални умения, свързани с тази позиция. Избягвайте да изтъквате други свои качества или да давате подробности за минали работни места, които нямат нищо общо с мястото, за което кандидатствате. Целият имейл трябва да съдържа не повече от два абзаца, всеки от които да включва три до пет добре структурирани изречения.

Завършвайки имейла си за кандидатстване за работа, трябва да благодарите на получателя, че ви е отделил от времето си. В заключение не забравяйте да посочите вашата информация за контакт: пълно име, текуща длъжност, телефонен номер, имейл адрес и уеб сайтове, ако е приложимо.

Прегледайте и коригирайте имейла. Проверете текста няколко пъти, за да се убедите в неговата яснота, последователност и уместност. Уверете се, че няма правописни, граматически и пунктуационни грешки. Изпратете писмото по имейл на приятел за мнение, или изчакайте няколко часа, преди да го изпратите, за да го прегледате отново.

След като сте напълно удовлетворени от имейла за кандидатстване за работа и необходимите прикачени файлове, вече можете да го изпратете до ръководителя на компанията или отдела. И… още една немаловажна подробност – ако притежавате няколко адреса на електронна поща, добре преценете кой от тях да използвате. Не всеки шеф на фирма би се зарадвал да получи документи за кандидатстване с подател SexyGirl@…

Не забравяйте, че трябва да следвате всички професионални протоколи по време на процеса на кандидатстване за работа.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.