Как да оптимизирате работата на компютъра

5/5 - (1 vote)

В наши дни трудно бихме могли да си представим не живота, а самото ежедневие без участието на някакво устройство. Ключово място заема компютърът. Във века на високите технологии той е в центъра на дома, офиса, летището, метрото, библиотеката и т.н. Използва се активно в образователната система, здравеопазването и науката.

С други думи компютърът се превърна в нещо специално. Поради факта, че е жизнено необходимо за мнозина, изисква вглеждане и разбиране на начина, по който функционира. Често забравяме, че това електронно устройство се нуждае от редовно обслужване.

Редовността на процедурите по преглеждане на компютъра зависи от активното му използване, както и от основното му предназначение. Нека да обособим няколко категории. Те са обвързани с професии, начин на живот и др.

1/ Компютърът като работен инструмент

В този случай той функционира за сърфиране в интернет, съставяне на документи, четене на електронна поща, работа с различни софтуери и т.н. При този тип компютри по-често възникват проблеми и т.нар. забивания. Това е така, тъй като потребителят работи едновременно с две-три приложения. Инсталирането и изтриването на програми е рядка практика.

За да се оптимизира такъв компютър, най-често се препоръчва дефрагментация веднъж на 6 месеца. Антивирусната профилактика, разбира се, е необходима също. Почистването на прах зависи от нивото на замърсеност на офиса. Практиката сочи, че е желателно да се осъществява почистване на 3-6 месеца. Не е лошо също така да се правят резервни копия на файловете.

2/ Домашен компютър

Потребителят го използва за гледане на филми, четене на сайтове, сърфиране в интернет, слушане на музика, съхраняване на снимки, видеа и т.н. Този компютър не се отличава кой знае колко от офис компютъра. Препоръчително е да се правят копия на твърдия диск от време на време.

3/ Активни потребители – игри, мрежови приложения, експерименти и т.н.

Обикновено тези компютри са силно замърсени и файловете в дисковете са крайно фрагментирани. Препоръчва се веднъж на 2-3 месеца пълна оптимизация – дефрагментация, проверка за вируси, почистване на прах и т.н. Категорично имат нужда от качествено охлаждане.

Доверете се на експертите

Ако описаните процедури ви се струват непонятни или пък не виждате резултат от осъществяването им, не се колебайте и се доверете на експертите в компютърната поддръжка – Комфикс ООД. Ние сме компания с традиции, утвърдени специалисти в сферата на информационните технологии и се ръководим от високи стандарти на работа. Подхождаме индивидуално към клиентите си и търси оптималните решения за тях.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.