Как да пиша новини, за да накарам хората да искат да ги четат?

Гласувайте (1-5)

Трябва ли копирайтърът да знае правилата за писане на новини? От една страна изглежда безполезно. Но от друга страна, ако управлявате уебсайт за сериозна компания, тогава дори новините могат да помогнат при продажбата на нейните стоки или услуги.

Класическа схема

Повечето от нас четат преписани новини в интернет. Сайтове с различна популярност и формат просто преразказват едно и също нещо със собствени думи. Но има и друг подход. Нека вземем от журналистиката техниките, които ви позволяват да пишете оригинални текстове. По-добре да позволим на някой да пренапише нашата публикация по-късно, отколкото да копираме съдържание на други сайтове.

Ако искате новините да привличат вниманието, те трябва да обслужват интересите на компанията, чийто сайт управлявате, и следователно да „продават“ нейните продукти и услуги. След това към написането трябва да добавите маркетингови чипове. В заглавията се включват думи като „промоция“, „нова оферта“, „бонуси“. И в заключение, вместо да обобщаваме, нека направим връзка към страниците за продажби.

Друга техника, която трябва да използвате за популяризиране на вашия сайт, е SEO оптимизация на новини. Включвайки специални ключове в офертите и осъществявайки вътрешно свързване, ще помогнете на вашия ресурс да напредне в резултатите от търсенето.

Как да пиша новини?

Нека заглавието на новините бъде кратко. В идеалния случай то трябва да се побере в рамките на 70 знака. Постигнете способността да пише заглавия чрез обучение. Има трик, който можете да използвате отначало: представете си, че заглавието ви е телеграма, която трябва да бъде изпратена до редактора, а пари има само за 70 знака.

Всички знаем за ефективността на заглавията в продажбите. Затова се научете да ги пишете правилно, това определено ще ви бъде полезно.

Увод.

В новинарските текстове заглавието и водещият текст се допълват. Уводът съдържа кратка информация за събитието. Тук трябва да поставите информация, която би изяснила значението на заглавието и незабавно заинтригувала читателите. И ако не всички ще прочетат текста до края, то поне ще научат за събитието, на което е посветено. Опитайте се да съберете цялата информация в 2-3 изречения. Проверете дали имат отговори на трите основни въпроса: Какво? Къде? Кога? В основата си тази част от текста може да се нарече фокус на вашето съобщение.

Основно съдържание на статията.

В този блок ще опишете подробностите за събитието. Разказвате за инцидент? Включете подробности, като например описание на местопроизшествието, интервюта с очевидци, свидетели или експерти – всичко това добавя цвят към вашето съобщение.

Можете да получавате коментари и да задавате въпроси на експерти не само от местопроизшествието, но и чрез Интернет. Включете тези елементи във вашия текст и веднага ще почувствате повишен интерес към него от страна на читателите. Не пропускайте да включите имената и длъжностите на онези, които са действали като експерти.

Не забравяйте да добавите експертни мнения и думи на очевидци под формата на цитати. Те визуално разбиват монотонен текст и му придават необходимата конкретност. Но трябва да ги използвате в ограничени количества, три до четири за една новина най-много. В противен случай ще получите интервю.

Заключение.

Заключението е написано по различен начин от обикновената статия. Най-общо то трябва да обобщи и резюмира информацията, която поднасяме. И да помогне на читателя в неговия избор, ако се очаква да стане наш клиент.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.