Как да проверим качеството на видео картата при лаптопи втора ръка?

Гласувайте (1-5)

Планирате да купите лаптоп втора употреба? Отделете специално внимание на видео картата, тъй като това може да е значим проблем!

Запознайте се със съветите на колегите от Modsbg.com, за да сте сигурни в покупката на употребяван преносим компютър.

За да тествате лаптопа, който не е нов, тоест е втора ръка, направете серия от допълнителни тестове. Те ще покажат качеството на видео картата при различни степени на натоварване и нейната истинска функционалност.

Преди да пристъпите към проверка, си струва да огледате видео картата. За да направите това, свалете задния капак на лаптопа (предварително изключете захранването).

Съвет!

Ако не сте запознати с компютърната техника и периферните устройства, не трябва сами да отваряте лаптопа. Устройството му е много сложно, така че небрежното боравене може само да влоши ситуацията.

С помощта на специални програми (3DMark, AIDA64), може да проверите различните параметри на видео картата. В случай на видими проблеми е по-добре да се откажете от покупката или да поискате доста по-ниска цена, а впоследствие да потърсите сервизен център, където  ще се извърши цялостна и качествена диагностика на проблемите и ремонт.

Видео карта – какво е стрес тест?

Класическият начин за тестване на лаптопи втора употреба са стрес тестовете.  Например, играйте няколко часа видео игри (The Witcher 3, Battlefield 4 и др.) и вижте какво се случва с лаптопа. Ако сте успели да постигнете добри графични настройки и висока FPS, а картината не се къдри и играта не сече, тогава има основание да се смята, че всичко е наред.

Програмите за проверка създават определено натоварване на видео картата – някои са с продължителност 10, а други – 20 минути. В хода на стрес теста в първите минути тя започва да работи на границата на своите възможности, температурата се повишава и скоростта на оборотите на вентилатора се увеличава. Температурата продължава да се повишава и достига до максималната стойност за съответния модел.

С такава програма се диагностицира точната версия на видео картата на лаптопа втора ръка; средната и максималната температура на графичния процесор; изпълнението на 2D, 3D параметри; както и други данни.

Реално  видео картата може да бъде тествана с помощта на различни помощни програми, например FurMark, ATITool, OCCT, 3DMark, AIDA64 и др.  AIDA64 е най-лесна за използване.

Днес може да проверите и работата на видео картата онлайн с помощта на специализирани услуги от производители като Nvidia (за линията GeForce) и AMD (Radeon). Има и услуги на трети страни, но при използването им трябва да се подхожда с изключително внимание.

Ясно е, че може да ползвате и Windows  за проверка на състоянието на видео картата чрез DxDiag.

Все пак, ако нищо не разбирате от тези неща, не си купувайте лаптоп втора ръка. Или при покупката вземете специалист със себе си.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.