Как да сме практични в избора на нови гуми?

Нови гуми
Гласувайте (1-5)

Избирането на нови гуми е една доста отговорна задача, предвид огромното разнообразие, което съществува на пазара. Ясно е, че има марки, които са успели да се докажат през годините като наистина качествен избор, но както знаем, качеството идва с цена. Тук нямам за цел да изтъкна всички върхове, които премиум марките успяват да покрият. По-скоро ще се опитам да съм полезен на хората, които не могат да си ги позволят, но същевременно искат да подсигурят своя автомобил с надеждни обувки. Тази тема ми е до болка позната, тъй като само един или два пъти съм избирал максималния комфорт и най-доброто на пазара, но често казано винаги съм бил привърженик на златната среда. Там се намират продуктите, които предлагат страхотно съотношение между цена и качество.

Следвайки този избор, обикновено съм изправен пред друга дилема – дали да спестя, като избера по-добра марка и модел, но със стар ДОТ номер, или да заложа на чисто нови гуми, но с не дотолкова добри показатели. В случаите, когато се поръчва от голям доставчик, се предполага, че гумите са съхранявани по възможно най-добрия начин. Това означава, че почти няма вероятност те да са изгубили своите полезни свойства. Периодът, след който годините се отразяват на гумата, варира за различните доставчици, но почти винаги е над 5-6 години. Тоест, ако вземете гуми на 2 години, ще минат поне още 4, преди да настъпи осезаема разлика в каучука.

Ако карате редовно, най-вероятно ще сте успели да изтъркате протектора доста по-рано. Следователно такава опция, която може да ви спести до 40% от цената, си заслужава да бъде премислена. Имал съм дилеми и относно модели, които са обозначени като демонтаж, това означава, че с тях е карано много малко, след което са били свалени. Това е опция, благодарение на която може да се вземе премиум модел на наистина добра цена. Има хора, които държат гумите да са с максимално пресен ДОТ номер. Тогава много трябва да внимавате с модела, който поръчвате. Не се подлъгвайте по цената, историята показва, че не винаги евтините предложения са лоши.

Потърсете мнения за конкретната гума, също така може да разчитате на независимите тестове, при които се изпитва ефективността на гумите при различни условия. През последните години все по-често марки от ниския клас успяват да покажат доста по-добри резултати от моделите на гигантите в бранша. Лошото е, че при ниския клас доста по-трудно се балансират всички различни спецификации. Почти винаги ще е нужно да се примирите с някой недостатък – по-шумно возене, по-бързо износване, или пък по-висок разход на гориво. Доста трудно ще откриете комбинация, която да балансира еднакво добре всички важни характеристики, да е с пресен ДОТ и на ниска цена. Моя съвет е да подходите индивидуално към модела и към продукта, не се водете единствено от марката и не се притеснявайте да се възползвате от изгодните оферти, които пазарът предлага.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 − eight =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.