Как да спрем пристъпите на паника естествено и бързо без лекарства

5/5 - (1 vote)

Все повече хора с паническо разстройство търсят отговори на въпроса как да се справим с паническите атаки бързо, без лекарства. Тук ще откриете естествена техника, която ще ви помогне да спрете пристъпите на тревожност бързо. Обикновено лекарите предписват лекарства като транквилизатори, антидепресанти и дори бета-блокери. Но те могат да имат някои доста неприятни странични ефекти, а освен това хората все повече се притесняват от приема на тези видове лекарства. Затова търсят натурални начини за спиране на паник атаките.

Такива решения наистина съществуват. Тук ще разгледаме една конкретна техника за естествено предотвратяване на пристъпите на паника и тревожност. Но преди да се заемете с нея, трябва да разберете някои основни положения за паническите атаки и защо продължавате да ги получавате.

Първата ви паническа атака

Първата паническа атака на тревожност е ключов момент в живота на човека. Казвам това заради ефекта върху поведението ви след това ужасяващо събитие. Емоционалният смут, през който преминавате по време на паническа атака, е абсолютно непосилен. Тя се случва толкова внезапно и неочаквано, че ви оставя напълно объркани и уплашени.

На пръв поглед няма причина да страдате от повече пристъпи. Защо, след като веднъж са получили паническа атака, толкова много нейни жертви получават повторни атаки с течение на времето? Причината – паническата / тревожната атака е толкова ужасна, че оставя отпечатък на страх в психиката ви, страх от нова атака. И именно този страх от нова паническа атака предизвиква следващи атаки.

Това е самоизпълняващо се пророчество, защото страхът е много силна емоция. Ако просто приемете и наистина повярвате, че няма реална причина да страдате от повтарящи се пристъпи на паника (тревожност), и че страхът ви от тях всъщност ги провокира, можете да спрете пристъпите на паника да провалят живота ви.

Социалното въздействие на повтарящите се пристъпи на паника

Ако получавате повтарящи се пристъпи, освен емоционално и физическо страдание, те нанасят сериозна вреда на целия ви начин на живот. За страдащите от паническо разстройство вече е трудно да живеят нормално. Например някои не могат да отидат на работа от страх да не получат пристъп.

Други не могат да пазаруват, не влизат в асансьори, не преминават мостове, не използват обществен транспорт, страхуват се да шофират, страхуват се да летят, не могат да ходят на ресторанти и т.н. Много от страдащите крият проблема си от други членове на семейството, близки приятели и колеги в работата. Обикновено това се прави поради погрешната представа, че тези пристъпи по някакъв начин са признак на „слабост“, личностен недостатък или дори психично заболяване. Трябва да знаете, че това просто не е вярно! Пристъпите на паника са поведенчески проблем и нищо друго, което означава, че те могат да бъдат спрени.

Както и повечето жертви на паническо разстройство, вие се чувствате изолирани. Живеете в постоянен страх да не се изложите пред хората. Хората не разбират как се чувствате. В крайна сметка се оказвате в самотна черупка, която сами сте си създали. Наясно сте, че не можете да продължавате така, но не знаете как да излезете от този негативен цикъл на тревожност. А трябва да го направите, ако искате да си върнете живота…

Да се изправите срещу пристъпите на паника

На първо място прикриването на разстройството ви от околните означава, че те не могат да ви помогнат. Ако го споделите поне със семейството си, може би те ще започнат да разбират защо сте престанали да водите живота, който някога сте водили. И ако знаят повече за проблемите ви и начина, по който се чувствате, те ще могат да ви помогнат да се справите с това.

Със сигурност няма да се чувствате толкова изолирани. Защо не им покажете тази статия?

Следващото нещо е да направите точно обратното на това, което сте склонни да правите в момента. Сега се опитвате да бягате от страха си. Но това ви поставя под почти постоянен стрес, повишава общото ниво на тревожност и в крайна сметка предизвиква нова атака. А по време на такава атака трябва да се изправите срещу нея и да я разпознаете такава, каквато е. Тоест, че тя е резултат на страха ви от нова атака!

Как да спрем паник атаките без лекарства

Ето четири основни принципа за това как да спрете паническите атаки без лекарства:

  1. Паническата атака трябва да бъде самоизолирана атака. Няма медицинска причина, поради която да страдате повече.
  2. По-нататъшните панически атаки са резултат от страха ви от нова такава. Отървете се от страха и ще спрете паническите атаки.
  3. Никой никога не е умирал от паническа атака. Дори и да изпитвате чувство на обреченост по време на такава, вие няма да умрете.
  4. Не бягайте от страха и не се опитвайте да го блокирате.

Добре, как на практика да спрете пристъп на паника, без да използвате медикаменти? Нуждаете се от техника, а те са няколко. Тъй като в миналото сте претърпели поне една паническа атака, ако не и повече, би трябвало да сте в състояние да забележите началото на такава. Сега, вместо да позволявате на страха да контролира емоциите ви, си върнете контрола. Направете това, като приемете страха…

Изправете се лице в лице срещу него и се постарайте да го разберете. Вече знаете, че няма да умрете. Вече знаете, че точно страхът ви е причината за атаката, и нищо друго. Просто застанете срещу него и му кажете да направи най-лошото. Искайте и му кажете да направи така, че симптомите да са по-страшни, отколкото са.

С това ще разбиете илюзията, че ви очаква нещо ужасно и неизбежно. Причината – преборили сте страха чрез самия акт на искане от тревогата ви да направи симптомите на атаката още по-лоши. Ако се справите с това успешно, ще откриете, че можете да спрете паническата атака много бързо. Вероятно ще се наложи да се упражнявате, преди да постигнете пълен успех. Може и да успеете още от първия път. Но след като веднъж сте постигнали това, страхът ви от нова атака ще е намалял значително, заедно с шансовете да получите нова атака.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + six =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.