Как да спрете коликите?

Гласувайте (1-5)

Още при проява на първите симптоми на колики, от голямо значение е да се консултирате с лекар, за да се изключат някои други възможни причини за интензивния плач на бебето. Това могат да бъдат блокиране или запушване на червата, коремна инфекция, инфекция в ушите и др.

Коликите започват внезапно обикновено по едно и също време на деня. Характеризират се с много силен плач на бебето, който продължава около три часа. Тези пристъпи се повтарят най-малко три пъти в седмицата за период от около три седмици. В момент на пристъп бебето плаче, свива юмруци и притиска краката си до корема. Става неспокойно и раздразнително. Въпреки това не бива да се плашите, тъй като единствения начин, по който вашето дете комуникира с вас е плача.

Приложими действия за успокояване на бебешките колики

–          Първото нещо, което можете да направите е да вземете детето на ръце и да го поносите из стаята или да го изведете на разходка.

–          Повиване. Увийте бебето си в леко одеяло. Това ще го направи да се чувства по-сигурно.

–          Масаж на бебето. Можете да поставите бебето да легне по корем и да масажирате леко гърба му.

–          Огледало. Често предмети, които отразяват образи и светлина, могат да задържат вниманието на бебето, като по този начин го разсеят.

–          Шум. Включете прахосмукачката, сешоара или някакъв друг уред, който издава шум. Бебето ще започне да се вслушва и по този начин временно ще спре да плаче.

Причини за бебешки колики

Въпреки, че няма установена точна причини за появата на колики, лекарите считат, че това се дължи на образуването на излишни газове в корема на бебето. Това може да бъде в резултат от хранителни вещества приети чрез майчиното мляко, които трудно се усвояват от организма. Ето защо е необходимо да следите каква храна консумирате и да избягвате тази, която предизвиква това състояние.

Най-важното нещо, което трябва да запомните е, че коликите са временно състояние на дискомфорт и не трябва да се притеснявате. Ако все пак симптомите започват да стават по-интензивни не се колебайте да се свържете с вашия лекар за установяване на причините.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.