Как да тълкуваме и разбираме валутните котировки?

Гласувайте (1-5)

Форекс търговията не е лесна и поради тази причина в тази статия ще обърнем внимание на разчитането на валутни котировки. В началото всеки начинаещ трейдър изпитва затруднения в това да разбира и интерпретира съотношенията между валутните двойки.

Всяка двойка представлява отделен продукт и е прието да се отбелязва по следния начин: XXX / YYY , където YYY е интернационалния код по ISO 4217, определящ международните трибуквени кодове на валутите. Първата валута във валутната двойка е основната валута. Например в случая на USD/JPY, EUR/GBP и GBP/AUD – долара, еврото и британския паунд играят ролята на базова валута. Базовата валута във форекс винаги има стойност 1. USD / JPY показва колко японски йени можете да с купите с 1 щатски долар. Подобно, EUR / GBP посочва обменния курс на британската лира с 1 евро.

„Купува/Продава“ и спред: Понякога се вижда само една цифра в котировка, но често цените на валутните курсове са изписани по двойки с „цена купува и цена продава“. Например, EUR / USD 1.2385/1.2390, 1,2385 е цена купува, докато 1,2390 е цена продава. Цена купува съответно е цената, на която се продава базовата валута (еврото в нашия случай), а цена продава е цаната, на която базовата валута се продава. Разликата между курс купува и курс продава се нарича спред. Ако се чудите защо цена купува е винаги по-ниска от цена продава. От тази разлика валутните брокери натрупват печалби, като таксуват клиентите си с комисионни.

Пипс: е най-малката стойност във форекс котировка. Вземаме предния пример: ако обменния курс отива от 1,2385 до 1,2386 това е 1 пипс. Математически погледнато, пипса последната цифра след десетичната запетая. Имайте предвид, че всяка валута има своя собствена стойност и за всяка двойка валути един пипс е различен от тези на другите валути. Например за USD / JPY при лихвен процент 120,75, един пип ще бъде 0,01 (втория знак след десетичната запетая), а за EUR / USD 1,2385, един пип ще бъде 0.0001 (четвъртия знак след десетичната запетая).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + seven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.