Как действат есенциалните аминокиселини в организма

5/5 - (1 vote)

Протеините участват в състава на всички структури в организма и повечето му процеси. Те са и градивните елементи на мускулните влакна, съставящи мускулната маса.

От какво обаче са изградени самите протеини?

Тук стигаме до аминокиселините – градивните елементи на протеините и всъщност на цялото тяло.

Те се набавят чрез храната, а част от тях могат да бъдат синтезирани самостоятелно от организма. В зависимост от това дали се произвеждат от организма или не, аминокиселините се делят на есенциални и неесенциални.

В настоящата публикация ще разгледаме качествата на есенциалните аминокиселини.

Кои аминокиселини са есенциални и как действат

Аминокиселините, които не могат да бъдат произвеждани самостоятелно от организма, се наричат есенциални или незаменими.

Ролята на храната е изключително важна за набавянето им. При активно движение и спорт тя обаче не е достатъчна, тъй като по-лесно настъпва дефицит поради голямото участие на тези вещества в процесите на тялото. Тогава започва разграждане на мускулните влакна, с цел набавяне от тях на аминокиселините, които са необходими. Проблемът може да бъде решен чрез приемането им под формата на добавки.

В човешкия организъм участват девет есенциални аминокиселини:

  • Лизин;
  • Метионин;
  • Хистидин;
  • Треонин;
  • Фенилаланин;
  • Триптофан;
  • ВСАА.

ВСАА – верижно разклонени аминокиселини

Верижно-разклонените аминокиселини са основните в протеиновия синтез. Те изграждат мускулната маса и я предпазват от разпад.

Във Workout.bg ще намерите качествени добавки с високо съдържание на ВСАА, за да доставите на организма необходимите вещества за мускулен градеж.

ВСАА включват аминокиселините:

  • Левцин;
  • Изолевцин;
  • Валин.

Левцинът участва в метаболитните процеси в тялото и е основен в протеиновия синтез. Благодарение на него мускулната маса нараства. Той насърчава и изгарянето на мазнините, поради което често се използва при отслабване.

Изолевцинът често участва в добавките за издръжливост, тъй като изключително много помага за възстановяване на мускулните влакна след тренировка. Регулира нивата на глюкоза в кръвта и енергийните нива, като снабдява тялото с достатъчно енергия за пълноценна тренировка.

Валинът понижава нивата на стреса и умората и подобрява настроението, психическото здраве и тонуса. Освен това има свойството да намалява апетита, което го прави подходящ в добавките за отслабване.

Най-разпространените есенциални аминокиселини във фитнеса

Освен аминокиселините ВСАА, есенциалните аминокиселини, които най-често се приемат от спортисти и фитнес ентусиасти са лизин, метионин и хистидин.

Лизинът подобрява функционирането на нервната система и мозъчната дейност, както и стимулира синтеза на протеини за изграждане на мускули.

Хистидинът е ключов за възстановяването на мускулите и играе важна роля в растежа на организма.

Метионинът е чудесен антиоксидант и се използва за възстановяване на тъканите, като предпазва клетките от стареене.

Workout.bg ви предлага богата гама от хранителни добавки с комплексни аминокиселини – комбинация между есенциални и неесенциални такива, за най-добри резултати.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 − one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.