Как правилно да подредим мебелите в спалнята?

Гласувайте (1-5)

Леглото е ключова мебел във всяка спалня и то естествено става фокусна точка. Мебелите за спалня традиционно се подреждат в съответствие с няколко общи правила. Ето някои общи насоки, които е добре да се спазват:

 1. Традиционно, хората слагат двойно, персон и половина или легло с кралски размери в средата на стената срещу вратата на стаята. С това разположение таблата е в центъра на вниманието при влизане в стаята.

Ако размерите на стаята не ви позволяват да разположите леглото си до стената срещу вратата, останалите възможни решения зависят от това дали стените са достатъчно дълги, за да поберат леглото. Диагоналното разположение е чудесно, когато разполагате с повече място.

 1. Не разполагайте леглото под прозореца, ако той често ще се отваря. Отворените прозорци могат да създават неприятни течения. Правилно е, обаче, разполагането на едно легло между два прозореца.

Ако сте с климатик у дома или отоплявате целогодишно и прозорците рядко се отварят, бихте могли да пренебрегне това правило.

 1. Не поставяйте леглото така, че да пречи на отварянето на вратата в стаята или на преминаването през стаята.
 2. Помислете за нетрадиционни размери мебели, ако това ще освободи място или използвайте пространството по един по-интересен начин.

Например, едно легло може да изглежда драматично, поставено пред обезопасен прозорец;

– по диагонал, като заема допълнително пространство;

– странично по протежение на стената, за да се увеличи подовото пространство;

– в ниша

 1. Ако гардероба ви е достатъчно голям и искате да освободите подово пространство, сложете шкафчетата с чекмеджета в дрешника. Правейки това ще освободите място за допълнителни мебели, като например бюро, гарнитура за сядане или телевизор с голям екран, за да превърнете всяка спалнята в луксозен апартамент.

Ето и няколко съвета за подреждането на спалните на отделните членове на семейството:

Основна спалня

Родителската спалня не трябва да бъде огромна, но трябва да предложи удобствата, които са ви необходими. Ако пространство е по-малко, отколкото бихте желали, можете да прибегнете до следните трикове:

 • Накарайте спалнята да изглежда по-голяма като елиминирате бъркотията.
 • Използвайте само необходимите мебели. Ако можете, приберете шкафчето с чекмеджета в дрешника, за да освободите подово пространство.
 • Направете леглото визуално ниско. Използвайте табла, но не и степенка, и изберете нещо различно от легло с балдахин, за да не заема толкова място и да кара стаята да изглежда по-малка.
 • Поддържайте светла цветова гама в спалнята- светлина, мебели, стени, подове, прозорци и постелки, така че стаята да изглежда по-голяма.
 • Добавете нощни шкафчета, големи, колкото пространството позволява. Ако четете или гледате телевизия в леглото, ще видите колко са практични.
 • Опитайте се да направите място за един удобен стол. Столове са страхотни за компания, когато не се чувствате добре, за почивка през деня или за четене.
 • Помислете за килими във всички спални за намаляване на шума.
 • Добавете малко, деликатно дамско бюро за писане на писма и др.

Тийнеджърска спалня

Тийнейджърите обикновено знаят какво искат в спалнята и не пропускат да кажат, че се нуждаят от място за книги и музика и пространство за колекциите от почти всичко, за което можете да се сетите. Те имат чудесни идеи за стил и цветове, така че питайте! И когато синът или дъщерята искат див цвят, направете всичко възможно да го или я убедите да го използва като акцент.

Старайте се обзавеждането за тази стая да е максимално лесно за почистване и поддръжка.

Детска спалня

Дръжте детското креватче далеч от прозорците и въжетата на щорите.

Проверете дали матраците прилепват плътно върху всички страни на креватчето. Рейки, вретена, пръти и ъгли трябва да са безопасни.

Изберете скринове и шкафове, които не могат да бъдат преобърнати, дори когато чекмеджета се отворят и едно дете пропълзи нагоре и в тях. Можете да ги закрепите към стената за по- сигурно.

Сложете на всички електрически контакти пластмасови предпазни тапи.

Махнете всички малки килими, постлани върху хлъзгав под.

Премахнете висящите въжета на щорите.

Изберете двуетажни легла със здрави стълби и предпазни парапети.

Спалня за гости

Като подредите една стая за гости, правите престоя им по-удобен не само за тях, но и за вас. Можете да обзаведете стаята за гости с прекрасно легло и всички необходими мебели и да забравите за нея. Ето какво трябва да направите, за да стане стаята комфортна за гостите:

 • Купете си красива, пестяща място кушетка или разтегателен диван, който се вписва елегантно до стената.

Универсалността на тези легла ги прави възхитителна опция в домашния офис или друга стая. Може да се помисли за монтиране на легло, което се крие в дрешника.

 • Уверете се, че вашият гост разполага с достатъчно място в дрешника.
 • Отделете два комплекта чаршафи, специални възглавници, олекотена завивка и възглавница за стаята за гости.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.