Как разбираме, че гумите са за смяна?

5/5 - (1 vote)

Често пъти хората се чудят дали гумите на техния автомобил са за смяна, или могат да изкарат още един сезон. Може би преди да отговорим на този въпрос е редно да си зададете един въпрос – защо всъщност ни трябват нови гуми?

Основен приоритет винаги е нашата безопасност, защото пътуването винаги е криело много непредвидени рискове. Огромна част от тях се дължат на загубата на контрола над колата. Гумите имат огромно значение за стабилността на пътя и не случайно в продължение на години каучуковата индустрия се развива в насока намаляването на рисковите фактори при тежки зимни условия или обилни дъждове.

Какви промени настъпват в гумите след като караме година, две или три с тях? Същата ли остава тяхната ефективност? Нищо не е вечно на този свят и това правило важи с пълна сила за гумите. Няма как да запазят своята ефективност еднакво добра години след излизането от завода.

Необходимостта от гуми в надеждно състояние е ясна, никой не иска да рискува със здравето на себе си и своите близки. Как обаче да разберем, че не можем да продължаваме да караме повече със старите гуми? Все пак закупуването на нова четворка е сериозна инвестиция, с която едва ли някой иска да избързва. Бързо и лесно сами може да проверите няколко неща, ако нямате време и желание да се консултирате със специалист. На първо място най-лесно забележима е шарката на протектора. Всяка гума разполага с така наречените протектни барове, които изглеждат като мостчета между шарката, ако видите цепнатини по тях най-вероятно вече са се изравнили с протектора и е време за смяната им.

Друг видим елемент, по който лесно може да се ориентирате дали е време за смяна на гумите е техният протектор. Ако той е износен, под което разбирайте под 2 милиметра, по-добре запланувайте семейния бюджет + 4 броя гуми. Интересен трик за проверката му е посредством монета от 50 стотинки. Сигурно се чудите как? Просто поставете конника с главата надолу – ако виждате главата му, значи със сигурност са се нуждаете от нови гуми.

Важно да се отбележи е, че за зимния сезон законът определя минимален размер на грайфера на гумите от 4 милиметра. Друг ориентир за смяна на гумите е преди колко години сте ги закупили. Ако са минали 5-6 години, дори рядко да сте карали своя автомобил, по-добре да си вземете нови гуми. Причината е, че сплавите, от които са направени гумите, макар и много устойчиви, започват да губят от своите полезни свойства. Дори по-евтините модели са по-надеждни от износен премиум модел.

Нашата препоръка за закупуване на нови гуми е онлайн магазинът на Super Gumiпредлагат огромно разнообразие от модели на различните производители. Компанията предлага и гуми внос от Германия с нов ДОТ номер. Със сигурност ще успеете да откриете нещо, което да ви е по джоба и да съвпада с вашия автомобил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.