Как смартфона промени света и нас?

Гласувайте (1-5)

Със всяко едно технологично откритие света започва да се променя, както и нашето ежедневие. Навлизането на интернет в нашия живот промени до голяма степен не само ежедневието ни, но и работното ни място и тогава започна да се говори за глобализацията. Днес глобализацията и споделянето на информация е част от ежедневието ни. Социалните сайтове като фейсбук ни дават възможност да поддържаме контакт с много хора, да споделяме щастие, радост и новости и промени в живота и статуса ни и др. Комуникацията през електронна поща, благодарение на интернет, днес е изключително важна част от бизнеса и неговото развитие. Именно имейлът спестява много пари за изпращане на съобщение, официални писма и други документи на бизнеса замествайки напълно и много по-ефикасно факс съобщенията.

Освен интернет, мобилните телефони също доста допринесоха за развитието на бизнеса, а в личен план ни дадоха спокойствието, че можем да чуем и разберем как са нашите близки във всеки един момент, навсякъде. Но как точно смартфона промени и все още променя нас и света около нас? Още в момента, в който извадим телефона си от кожен калъф за samsung пред нас се отварят безброй възможности. На първо място осен, че можем да се свържем със всеки от нашите близки вече можем и да ги видим през 3G мрежа, можем да снимаме нещо, което ни е впечатлило около нас или пък да се снимаме на различни места и веднага да ги споделяме в социалните мрежи. Освен това можем да си запълним свободното време с различни проложения и игри, онлайн пазаруването вече можем да го извършваме и докато седим в парка, кафето или докато се разхождаме в планината, например. Можем да получим и почти всякаква информация за всичко и то навсякъде. Ако интернет ни даде възможност да споделяме и намираме, то смартфона ни дава възможност да правим всички тези неща без да сме обвързани със стола и монитора на компютъра.

Какво се промени за бизнеса благодарение на смартфона? Най-новите технологии винаги първо са се прилагали и използвали от бизнеса преди да стигнат до масовия потребител. Така стана и с мобилните телефони, които първоначално се използваха само от бизнеса като по-платежоспособен клиент и същото се повтори и със смартфоните, въпреки че днес така се промениха нещата, че новите технологии много по-бързо достигат до средния потребител. Първите високо технологични смартфони и най-разпространените са blackberry и телефоните на Aplle със техния водоустойчив силиконов калъф за iphone 5>, които и днес държат топ място в класацията за предпочитани телефони от бизнеса. Освен споделяне на информация, поддържане непрекъсната връзка с екипа и бизнес партньорите си човек може и да препраща презентации, имейли, сканирани официални документи и да върши ежедневната си работа дори докато е на почивка или извън офиса. Всички тези опции дават възможност на бизнеса да не изпуска нито един клиент и то без да зависи от присъствието в офиса. Създадоха се виртуални офиси и виртуални офис асистенти. Това даде възможност на  много квалифицирани хора да си намерят работа в чужбина без да напускат дивана в хола и да си работят от вкъщи,а  от друга страна бизнеса си спести доста пари за поддръжката на реален офис, както и от почасовото наемане на виртуални асистенти.

Днес събрахме компютъра и мобилния телефон в едно чрез смартфона и всякакъв вид ограничения изчезнаха. Можем да работим навсякъде, да наемаме хора на другия край на света, да извършваме банкови операции, да пазаруваме и ръководим бизнеса си само с едно компактно мобилно устройство!

 

1 thought on “Как смартфона промени света и нас?

  1. Интересно е, че смартфоните променят и електронната търговия. Вече е много по-вероятно една поръчка в онлайн магазин да започне от смартфона – докато си гледам телевизия и видя интересна реклама, например, едновременно браузвам дали този продукт го има на по-ниска цена в нета. ако го има – премествам се пред лаптопа и правя поръчка. Но важното е, че процеса на поръчване е започнал от смартфона и това дава отражение в ръста на онлайн продажбите всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 + eighteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.