Какви услуги включва счетоводното обслужване

5/5 - (1 vote)

Счетоводното обслужване е нещо, от което всички ние се нуждаем в един или друг момент. Представлява вид услуга, която по същество може да бъде много богата и разнообразна, а това от своя страна я прави по-трудна за разбиране от хора, които не са добре запознати с тази материя.

На практика, всяка счетоводна кантора работи по различен модел и сама решава какви услуги да включи и да предложи на своите клиенти.

Това най-често става под формата на пакет, ето защо при търсене на тази услуга, най-вероятно ще ви бъде предложено да изберете измежду отделни пакетни счетоводни услуги, като ще се прецени към каква категория попада вашия бизнес.

Какво представляват пакетните услуги

С предварителната уговорка, че всяка кантора е различна, най-често в този пакет влизат определен тип услуги, които са най-масови като необходимост от потребителите. Сред тях могат да са:

  • Създаване на фирма;
  • Определен брой консултации на месец;
  • Определен брой документи за обработка (например фактури);
  • Подаване на годишна данъчна декларация;
  • Подаване на ДДС.

Отделни пакети според параметрите на вашия бизнес

Разбира се, не може да се очаква, че една малка фирма ще трябва да плаща колкото голяма фирма, в която работят например 50 служители.

От тук идва и това, че повечето кантори предлагат няколко различни плана, които да могат да посрещнат различните потребности на потребителите.

Съответно, разликите в цените между отделните типове бизнес могат да бъдат наистина доста големи, което е и съвсем естествено.

Услуги по спешност

Понякога на счетоводната кантора се налага да реагира по спешност в дадени ситуации. Ако например НАП започне да прави проверка на дадена фирма, счетоводната кантора трябва да се ангажира с това, без да изисква допълнително заплащане.

Все пак проверката се извършва на база на подадените от самата кантора декларации и тук се очаква фирмата да отреагира пред съответните контролни органи.

Ако не сте доволни от кантората, с която работите

Макар да се препоръчва хората да не сменят без наличието на сериозни основания кантората, с която са свикнали да работят, понякога това е препоръчително, особено ако е добре мотивирано.

Трябва да се има предвид и фактът, че в градове като София изборът е огромен (тук можете да разгледате предложенията на Acc-consultco.com).

И един последен съвет – не се предоверявайте на всяка срещната фирма за счетоводно обслужване, както и не мислете, че високите цени означават непременно високо качество. Професионализмът се крие в това счетоводителят да ви улесни и да вкара в ред финансите ви, а не да ви взима малко пари…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.