Какво е характерно за появата на варицела при децата?

Гласувайте (1-5)

Варицелата заболяване, което засяга хората от всички възрастови групи, но най-често страдащите от тази болест са децата. Заболяването е причинено от варицела зостер вирус. Варицела при децата се характеризира с много агресивен обрив, който се разпространява вълнообразно и включва няколко части на тялото, като първо започва от главата.

Заболяването е силно заразно особено през първите 2-3 дни, когато се появяват и първите признаци. Заразяването може да стане чрез докосване на местата с обрив или чрез респираторни секрети, които също съдържат вируса. Времето, за което болното дете трябва да се изолира е около 14 дни, за да се излекува и да се избегне заразяване на други хора. Инкубационния период на варицела е около 15 дни. Заболяването протича с повишена температура и болки в главата и мускулите. През това време се появява обрива, придружаван от треска. Той постепенно обхваща цялото тяло.

Симптоми на варицела

–          Умора и раздразнителност за 1 или 2 дни преди поява на обрива;

–          Характерен кожен обрив и сърбеж по лицето, под мишниците, крайниците, устата, а понякога и на трахеята и бронхите;

–          Поява на треска и общ дискомфорт;

–          Липса на апетит;

–          Болки в мускулите и главоболие;

–          Респираторни неразположения;

Симптомите при варицела наподобяват тези на други заболявания, ето защо е необходимо да потърсите съветите на лекар за идентифициране на състоянието.

Как да постъпим в случай на поява на варицела при децата?

Обикновено, действията трябва да бъдат насочени към облекчаване на симптомите. За премахване на треската се прилага лечение с парацетамол или ибупрофен. Избягвайте използването на аспирин, тъй като това ще доведе до тежки усложнения. Сърбежа може да бъде облекчен с перорални антихистамини, лосиони и др. Необходимо е ноктите на детето да бъдат добре изрязани, за да се избегне надраскване на обривите. Общото лечение при варицела се състои от почивка на легло и хранителна диета. Трябва да се обърне особено внимание на хигиената на кожата и лигавиците, за да се избегне разпространяването на инфекцията. Бета каротин е ефективен в укрепването на имунната система и в намаляването на симптомите при кожни заболявания като акне, краста, варицела, херпес зостер, псориазис и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 2 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.