Какво е кредитна задлъжнялост?

Гласувайте (1-5)

Когато вземете заем, предполагате, че ще го изплатите лесно. И това обикновено се случва. Но понякога нещата излизат извън контрол и изведнъж осъзнавате, че задълженията ви надхвърлят финансовите ви възможности. Закъснявате с едно погасяване, след това с друго… Плащате повече, за да уредите задълженията си. Как да се измъкнем от дълга в такава ситуация?

Опитайте се да започнете да печелите повече

Най-добрият начин да се измъкнете от спиралата на дълга е винаги да погасявате заемите си навреме. Когато нямате ресурси, помислете как да ги получите. Например чрез полагане на извънреден труд или допълнителна работа. Попитайте приятелите си дали някой не може да ви помогне.

Говорете с кредитора

Ако имате просрочие с плащането на финансово задължение, трябва незабавно да се свържете с кредитора си и да поискате такава възможност. Контакт от ваша страна е необходим, в противен случай може да очаквате допълнителни финансови тежести като наказателни лихви и др. Първоначално (т.е. обикновено след седмица закъснение на погасяването), кредиторът изпраща SMS на длъжника или му се обажда по телефона. Подсещане в такава форма струва няколко лева.

Наистна не е много, но имате ли нужда от повече разходи? Освен това, ако не отговорите на заемодателя, можете да очаквате посещение на представител в дома ви, което обикновено също струва пари. Ето защо за вас е по-добре, че сте инициирали контакта. Така можете да споделите за своите проблеми и да потърсите възможност за удължаване на срока за погасяване на задълженията или разпределението на дълга на по-малки вноски.

Обикновено в такива ситуации заемодателят се съгласява с молбата на длъжника – той също иска да реши проблема положително, а продажбата на задължението ви на компания за събиране на дългове е вариант само в краен случай.

Пазете се от спиралата на дълга

Трябва да информирате своевременно кредитора за вашите проблеми. Не плащайте дълга, като поемете следващ дълг, особено когато е поредният опит да се продължи напред, защото така само увличавате дълговете си. Ако вече имате няколко задължения, с които не можете да се справите, заемът за консолидация може да бъде добър вариант.

Ако сте избрали кредитна компания от тези, които са надеждни и работещи в съответствие с идеята за отговорно кредитиране, можете да разчитате на нейната етика. А когато желанието за търсене на споразумение е взаимно, шансовете за намиране на решение, което удовлетворява кредитора и са приемливи за вас са големи.

Започнете да контролирате финансите си

Когато ситуацията е сравнително контролирана – тоест, когато сте постигнали споразумение с всички заемодатели и сте в състояние да изплатите месечните си задължения, все още трябва да бъдете внимателни. Отделете време много строго да планирате и контролирате разходите на домакинството си. Този навик трябва да ви остане дори когато се освободите от дълговете си.

Източник: https://creditportal24.com/bg/

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

7 + sixteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.