Какво е пироманията

Гласувайте (1-5)

Какво е пироманията

Има някои основни причини за възникването на горските пожари , те могат да са от небрежност, също така от непредпазлива или умишлена дейност на човека или от някакви  природни явления. Честите  причини за пожар са изхвърлянето на неизгасени клечки кибрит и фасовете. Но също така съществуват и хора , които имат  патологично влечение към подпалване , което се нарича пиромания. При тези хора да видите пожарогасител- проверка е почти невъзможно. То се характеризира с непреодолим стремеж към някакво подпалване на имущество или само на дадени предмети без абсолютно видима причина, по скоро , това е като един отговор на силно изразено вътрешно напрежение и желание. Може да се каже, че настроението, предшестващо акта, е едно по – дисфорично и е съчетано със силна импулсивност. При някои хора  са налице  и чести занимания с конкретни предмети, които са  свързани с огън, силна еуфория и вътрешно задоволство при наблюдаването от тях на  силни пожари.

Важно е да се знае, че пироманията трябва да се разграничава от палежи,  които са извършени от психично болни по някакви болестни подбуди. Понеже тези  хора са често обект на всякакви експертизи. Като правонарушители и извършители на много различни по тежест престъпления, и то независимо от мотивацията на тяхното деяние, то те се признават за вменяеми. Ако познавате такъв човек, то е добре често да правите проверки на пожарогасител които имате и да сигнализирате за тях.Като причините за развитието  на пироманията не са напълно изяснени все още. Но повечето проучвания на такива случаи с пиромания показват, че те настъпват  при деца и подрастващи, като в  над 90% се наблюдават при мъжете.

Има доказателства, че при повечето индивиди , които са с това разстройство може да е налице и  анамнеза за сексуално или някакво физическо насилие в детството, също така при разведени родители, или при родителско пренебрежение и други, които са свързани още в самото детство на човека. Лечението на това патологично влечение към подпалване е комплексно и  то е доста   продължително. Но основно при тях се използва когнитивно-поведенческа терапия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × one =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.