Какво още не знаете за дребната шарка?

Гласувайте (1-5)

Дребната шарка, наречена още морбили е силно заразно заболяване. То може да бъде смъртоносно и засяга най-вече децата. Дребната шарка е причинена от вирус наречен парамиксовирус. Вируса на морбили, обикновено се развива в клетките в задната част на гърлото и в белите дробове. Това заболяване се разпространява само при хората. Характерно за дребната шарка е, че се появява кожен обрив и грипоподобни симптоми. Инфекцията се предава по въздушно капков път. Инкубационния период на заболяването обикновено е около 14 дни.

Дребната шарка се разпространява чрез вирус по въздуха или чрез контакт със секрети от носа и устата на заразен с вируса човек. Вируса може да се предава и от бременна жена на плода, което може да предизвика появата на вродени дефекти. Симптомите на заболяването се появяват от 9 до 11 дни след инфекцията и продължава до 14 дни. Най-заразния период е по времето, когато се появяват първите симптоми и преди да се е появил обрива. Симптомите на дребна шарка включват висока температура в продължение на най-малко три дни, кашлица, ринит и конюнктивит. Няма лечение за морбили, но съществува ваксина, която може да предотврати болестта. Симптомите могат да бъдат облекчавани с повече време за почивка, ацетаминофен и редовно овлажняване на въздуха.

При някои деца се изисква допълнителен прием на витамин А. Той намалява риска от появата на усложнения и смърт при деца в по-слабо развитите страни. Хората с дефицит на витамин А са по-застрашени от развитието на морбили. Използването на Рибавирин и антивирусни лекарства, могат да се използват при тежки случаи или отслабване на имунната система на детето. Въпреки всичко най-добрия начин да се справите с болестта е превенцията. Ето защо е необходимо да избягвате контакти със заразени хора и пътувания в райони, където заболяването е по-разпространено. Ваксината си остава най-добрия начин за превенция на дребна шарка. Въпреки всичко, ако забележите поява на някои от симптомите на морбили, не се колебайте да се свържете с вашия лекар за поставяне на точна диагноза и предприемане на необходимите начини за лечение на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.