Какво представлява контакторът и как функционира?

Гласувайте (1-5)

Контакторът може да се разглежда като вид реле. Контакторите са изключително полезни устройства, затова ще им отделим необходимото и със сигурност заслужено внимание.

Характеристики на Контакторите

  • Контакторът е вид реле, което се използва за включване на захранването.
  • Те обикновено се справят с много високи натоварвания, като електродвигатели, съоръжения за осветление и отопление и така нататък.
  • Въпреки че техните изводи се използват за включване на много високи натоварвания, те се контролират от електрическа верига с много по-малко мощност.
  • Според натоварванията, с които се справят, контакторите се различават по размери, като варират от малко устройство до такива, които биха могли да заемат цял двор.
  • Въпреки че се използват с цел превключване на ток, те не прекъсват електрическата верига, когато има наличие на късо съединение.
  • Рейтингите за максимално напрежение на контакторите варират от няколко ампера и 24 DC волта до хиляди ампери с много кило волтове.

Дизайн и Конструкция на Контакторите

Тъй като контакторът е подобен на релето, то той притежава същи контакт, пружина и електромагнит.

Контактната част на контактора включва захранващите контактите, както и допълнителните контакти. Захранващите контактите получават мощността за контактора, а допълнителните контакти се използват, за да създадат затворена верига с останалите устройства, към които са свързани. Тези контакти са свързани към контактните прожини.

Контактите се контролират от електромагнитът. Тези електромагнити дават първоначалната сила на контактите и ги кара да се затворят. Контактите и електромагнитът са затворени в рамка, която обикновено се прави от изолационни материали. Обикновено изолационните материали, които се използват, са Nylon 6, термопластични пластмаси и др. Те са полезни, тъй като напълно изолират контактите и помагат за предотвратяване на допира до контактите. От високия клас контактори най-често се използват контактори с отворена рамка. Това ще осигури по-голяма защита от масло, прах, атмосферни влияния и също така от експлозия. Видът на рамката, който се използва, може да варира според рейтинга на волтажа, който се използва. Ако контакторите се използват за управление на по-восоко от 1000V напрежение, като рамка могат да се използат също инертни газове и вакуум.

Контакторите се използват и при постояннотокови електрически вериги. За употребата им в DC вериги, се използват също и магнитни взривове. Използването на взривни намотки помага при разтягането и движението на електрическата дъга. Електрическите арки могат да бъде AC или DC. Една AC дъга може лесно да бъде изгасена, тъй като има ниска електрическа мощност. DC дъгуте със същите характеристики се нуждаят от по-голямо разтягане и повече електричество, за бъдат взривени. Техните рейтинги варират от около 500 ампера до около 1500 ампера.

За да се запази заряд в контактора, когато е затворен, се въвежда икономайзер в електрическата верига. Този икономайзер помага в редуцирането на електричеството в намотката. Има разлика в количеството енергия, което е необходимо, за да се затвори контакторът и това, което да го държи затворен. За да се затвори се изисква по-голяма мощност. Икономайзерът ще помогне и в това, контакторът да остане по-студен.

Внимателният и информиран избор на контактор ви гарантира, че той ще работи години наред, като изпълнява милиони операции. Повредите по контакторите обикновено се дължат на неправилна употреба от страна на потребителя. В специализираните магазини за електроника като vikiwat.com разполагат с екип от специалисти, които да ви помогнат с избора. Също така можете да поръчате избрания контактор лесно онлайн.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.