Какво представляват базовите масла и кои са техните предимства

5/5 - (1 vote)

Етеричните масла имат изключително много ценни качества, но и една особеност, с която трябва да сте добре запознати. Те обикновено са много силни и високо концентрирани, което ги прави неподходящи за нанасяне директно на кожата.

Използвани по неподходящ начин, етеричните масла могат да причинят изгаряния, да станат повод за раздразнения и да нанесат повече щети, отколкото ползи. За да станат етеричните масла годни за нанасяне на кожата, те се нуждаят от базово масло.

Етеричните масла от своя страна се ползват от все повече хора, поради огромния брой ползи, с които подобряват начина ни на живот и ни помагат да бъдем по-здрави и щастливи.

Поради тези причини е напълно логично да обясним за какво и кога се използват базовите масла.

Какво представляват базовите масла

Базовите масла са вид масла, различни от етеричните. Но за да могат самите етерични масла да се използват, те би трябвало да се смесят със съответното базово масло в съотношение, което трябва да знаете с точност.

Базовите масла се извличат чрез студено пресоване от самия кернел на ядката, тоест те са със свойства, които ги правят напълно безопасни за директно нанасяне върху кожата.

Кое е най-популярното базово масло

Макар базовите масла да са различни видове, в сферата на козметиката и дерматологията най-често се препоръчва бадемовото масло. То се счита за най-неутрално, а и има изключително слаб аромат.

Това го прави подходящо за смесване с всякакви етерични масла, тъй като в никакъв случай няма да повлияе или да промени техния аромат. Неговото почти незабележимо ухание в случая е по-скоро предимство.

Какви качества има базовото масло от бадем

Маслото от бадем е продукт с много високо съдържание на витамин Е и е отличен естествен антиоксидант. Това базово масло се извлича от ядките на бадемово дърво.

Високото съдържание на витамин Е го прави оптимален избор за подхранване на кожата, нейното регенериране, формирането на нови здрави кожни клетки и задържане на влага.

Именно и поради тази причина базовото масло от бадем е считано за чудесен избор за тези от вас, които имат проблем със суха кожа, сърбежи, лющене причинено от сухота, кожни раздразнения и други подобни проблеми.

Най-хубавото е, че макар и да е масло и да е много богато на витамин Е, то не се отличава с твърде мазна и тежка консистенция, а по-скоро попива добре, подхранва и прави кожата нежна и гладка на допир, подсилвайки нейния колагенов слой.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 4 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.