Какво трябва да знаем преди да претапицираме мебелите?

5/5 - (1 vote)

Като за начало трябва да се запитаме дали си струва да реставрираме старата мебел? В повечето случаи, ако канапето или фотьойла имат добра и здрава основа то определено си струва да се реставрира и претапицира. По-страите мебели са се правили предимно от масивно дърво и на практика са почти вечни. За това усилията и средствата за тях определено си заслужават. Като добавим и стойността от ретро дизайна постигаме още по- висока стойност.

Но защо като теглим чертата крайната сметка излиза, че реставрирането е по-скъпо отколкото да си вземем чисто нова мебел? Добре свършеното претапициране на меката мебел е доста трудоемко. То включва сваляне на цялата дамаска и цялата мека част, както и вътрешните меки части и механизми (ако има такива) до основата. Следва направата на всичко свалено отново с нови материали. И тъй като това не е работа на ишлеме или поточна линия процесите на са автоматизирани, а са индивидуализирани и това отнема както повече време, така и повече услилия. Някои смятат, че реставрирането и претапицирането на меката мебел отнема повече време отколкото на дървените масивни мебели, но истината е, че ако сте решили да реставрирате цялостно спалното обзавеждане то може да стане по-бързо от колкото да давате мебелите една по една. При това на места реставраторите и тапицерите дават сериозни отстъпки за цялостно претапициране и реставриране на обзавеждане.

А може ли да спестим пари при реставрирането ан меката мебел у дома? На кратко казано можете да спестите сериозна сума, ако сте готови да отделите сериозно време и усилия. За да пробвате дали не подценявате всички усилия, които трябва да положите най-добре е да изшкурите една от интериорни MDF врати в дома ви и да я пребоядисате, можете да използвате и техниката за декупаж или състаряване, ако искате дома ви да е по-артистичен. Засечете колко часа труд са ви били необходими, за да довършите вратата напълно и можете тази мерна единица да я приложите на квадратен метър от останалите ви дървени мебели, които имат ннужда от реставрация. С меката мебел може да започнете с един стол или фотьойл, за да вземете мерната единица за време необходима да свършите всички реставраторски неща по дома ви. Сега може би ще разберете и защо цената на претапициране е толкова висока.

Да се върнем на един от първите етапи на работа преди самото претапициране да започне, а именно избора на дамаска. Най-често срещаната грешка е да се избира текстил само лично предпочитание, което понякога се оказва изключително неподходящо и завършва с райета, които се кривят от неправилната форма, заоблянията или по-сложните извивки на дивана или стола. Запомнете, че не е толкова важно текстила да е този, който най-много сте харесали, а е много по-важно още от входната врата да се вижда, че шарките му пасват на формата, подчертават я и стоят идеално! И тук идва другата често срещана фатална грешка – купуването на плат, който е точно изчислен до последния сантиметър. Всеки интериорен дизайнер ще ви посъветва да си вземете повече плат най-малко с 50см, не само, за да може да скрои достатъчно свободно и с повече резерва, а и за да имате остатък, който да можете да ползвате в случай, че се появи леке, което не може да се махне с препарати или дупка. Ако у дома си имате деца или домашен любимец задължително си предвидете допълнително парче от дамаската!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.