Какво трябва да знаете за интериорния дизайн

Гласувайте (1-5)

В статията ни за интериорния дизайн ще се спрем на някои основни негови елементи като баланс, единство, ритъм, контраст в жилището Ви.

Баланс

Балансът означава създаване на визуална хармония в пространството, като се гарантира, че елементите в него са равномерно разпределени. Това дава усещане за равновесие във вашия дизайн. Може да се постигне по различен начин, например с помощта на форми, цветове, модели и дори текстури.

Има три често срещани начина за постигане на баланс в интериорния дизайн. Първо, съществува традиционният симетричен баланс, който по същество поставя обектите симетрично от двете страни на въображаема централна ос. Асиметричният баланс от друга страна запазва фокусната точка върху въображаемата ос, като същевременно позволява включване на различни и нечетно номерирани обекти. За да се поддържа равномерно разпределено визуално тегло, обектите трябва да са с близки размери. Обикновено асиметричният баланс води до по-енергично и естествено усещане. И накрая, радиалният баланс включва подреждане на обекти около централна фокусна точка, която почти винаги е кръг, като например кръгла маса за хранене или полилей.

Единство

Принципът на единството подчертава чувството за еднаквост или хармония между елементите, използвани в дизайна. Те включват подобни цветове, шарки или текстури, еднакво разстояние между обектите или повторение на елементи за създаване на визуално продължение.

Казано по-просто, когато елементите са внимателно подбрани, чувствате, че те се съчетават добре. Например, ако имате разнообразие от форми и текстури в пространството, все още можете да създадете единство, като използвате само една цветова схема.

Ритъм

Човешкият мозък е привличан от повторенията и бързо разпознава визуално подобни обекти. По този начин ритъмът, който е за създаване на повторение и контраст в интериора, помага да се внесе визуален интерес в стаята.

Има много начини за създаване на ритъм, като например използване на един и същи цвят или модел на различни интервали. Как да го постигнем? Можете да боядисате стена в зелено и след това отново да използвате същия цвят върху възглавниците на столовете за хранене. Това се нарича ритъм на повторение.

Акцент

Този принцип подчертава, че всяка стая се нуждае от един централен елемент като фокусна точка, а другите елементи трябва да допълват акцента, така че фокусът винаги да е върху него. Акцентът може да бъде голяма мебел като роял, произведение на изкуството като картина, или дизайнерска характеристика като акцентна стена. Може също да бъде под формата на цвят, модел или текстура.

Контраст

Контрастът в интериорния дизайн се създава, когато се комбинират две или повече много различни форми. Отново това може да стане чрез цвят, форма или пространство.

Най-лесният начин за постигане на контраст е чрез цветове, например използване на противоположни цветове като черно и бяло. Можете също така да поставите две различни форми близо една до друга, например да балансирате кръгло огледало с правоъгълна маса за хранене. Използването на положително пространство (пространство, заето с предмети) и отрицателни пространства (празно пространство между обектите) също е отличен начин за създаване на контраст, без да се претрупва стаята.

Мащаб и пропорция

Този принцип се отнася изцяло за съотношението. Размерът на помещението и размерите на предметите в него трябва да са пропорционални един спрямо друг, така че да не изглеждат не на място. Ето защо не бива да се окачва огромен полилей в апартамент с множество дребни предмети, докато пространство с висок таван трябва да бъде обзаведено с по-големи мебели.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + nineteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.