Какво влияе на цената на SEO оптимизация ?

Гласувайте (1-5)

1. Сорс кода на уеб страницата – колко добре е написан, и това се отнася до работата на уеб дизайнера и качеството на работата му.

2. Качеството на текстовете на страницата.

3. Каква ще бъде нишата, в която ще се прави SEO кампанията и колко конкурентна е тя.

Ето примерна йерархия на трудността на една SEO кампания в българското уеб пространство:

Първо ниво:

 • Имоти
 • Форекс търговия
 • Онлайн магазин
 • Уеб хостинг
 • GSM продажба, лога и мелодии
 • Компютърни компоненти

Второ ниво:

 • Музика и MP3
 • Банки и кредити
 • Здраве и медицина
 • Различни видове услуги: строителство, почистване, кетъринг и т.н

Трето ниво:

 • Видео клипове
 • Онлайн игри
 • Вицове
 • Разкази

4. Ако страницата е добре оптимизирана on page (вижте SEO предложенията на Cloxy), то за нас остава изработване на линк байт стратегия, набиране на линкове за страницата, добавяне на модули като тагове, облак от тагове, писане на статии за определени ключови думи, обгръщане на сайта с кръг от блогове и спомагателни страници. Цената на off page оптимизацията грубо можем да пресметнем така:

Примерно гарантираме 26 линка към заглавната страница от страници с PR5 – 5 , PR4- 6, PR 3 -10, като не може цената на off page оптимизацията да е по-ниска от цените на отделните линкове т.е.

Нека линковете са 6 месечни

PR5 5 линка х 20$ на месец х 6 = 600$

PR4 6 линка х 15$ на месец х 6 = 540$

PR3 10 линка х 5$ на месец х 6 = 300$

Обща цена на линковете 1440$

Изграждане на deep links, което може да струва още примерно 400$. Дотук работата, която ще свършим, е само цената на рекламата по други сайтове (текстови линкове).

Цената на труда, който ние трябва да положим: извличане на най-подходящите ключови думи, комуникиране с линк партньори и още други. В някои сайтове цената на час е 50 лева на пълен час. Да предположим, че нашата цена е 20 лева и имаме изгубени 15 часа в разработка на линк стратегията, това прави 300 лева. 1440$ или с намаление 1000$ са 1700 лева + 300 лева за нашия труд = 2000 лева без дийплинковете.

При тези сметки лесно може да се разбере, че сайтове предлагащи цени от 100-200 лева са повече от измамни и може би ще навредят повече, отколкото да помогнат. 2000 лева е цената на една добре изградена линк байт стратегия за средно конкурентна група ключови думи и фрази.

Ето и още едно обосноваване, защо добрият SEO специалист няма да Ви предложи цени от 100, 200, 300 лева следваща проста сметка:

Сайт с добра посещаемост 300-400 посещения дневно може да изкара по 5 лева на ден от различни PPC програми като Google Adsense. Това означава, че за този месец сайтът, който ще направим, ще има приходи 100-150 лева, за следващите 6 месеца сайта определено ще надмине 500 лева и след това ще докарва допълнителни приходи. Ако се замислим, защо SEO специалист, който е добър, ще се занимава с развитието на един бизнес и ще подари парите и бизнеса си на Вас?

Малка бележка: Визуалният изглед на страницата има малко влияние над SEO, но тя играе роля при конверсията т.е. до това дали потребителят ще затвори страницата поради ужасния и изглед.

Какви са рисковете при SEO оптимизация ?

При всяка оптимизация има риск, затова се използват различни техники за оптимизация, които да избегнат наказанията от търсачки и да помогнат за едно бавно, но сигурно изкачване в индекса на търсачките.

Какво трябва да не правим, когато сме дали сайта си за оптимизация?

 1. Определено едно от нещата, които не трябва да правим е да избързваме и да очакваме мигновени резултати.
 2. Не прекратявайте процеса на оптимизация, защото сте видели спад в трафика.
 3. Не променяйте желаните ключови думи всеки месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.